HU EN
FőoldalA Hónap Érme – 2019 Július

A Hónap Érme – 2019 Július

Városunk több jelképe, így a főnix és a gerundium is a tűzvészekre utal. Nem csoda, hiszen 1531 és 1802 között tizennyolcszor pusztították a lángok Debrecent, amely azonban főnix módjára mindig feléledt poraiból. 1719-ben 922 házból 400-at pusztított el a tűz, 1802-ben pedig megsemmisült a Szent András-templom is. A június 11-i mérhetetlen pusztítás azért söpörhetett végig, mert a Református Főiskolán a diáktűzoltók jó része vakáción volt, így pihentek a gerundiumok is. A nehéz bunkósbotok a lángok megfékezését szolgálták, a zömében fából készült épületek szétverésekor.

A város újjáépítése idején már sokkal több téglát használtak. 1816-ban átadták a korábban leégett Kollégiumot, 1819-ben pedig megtartották az első istentiszteletet a Nagytemplomban. A tűz azonban nemcsak Debrecenben okozott problémát, a 19. századi urbanizációnak köszönhetően Európa-szerte szükség volt az önkéntes és a szervezett tűzoltásra. Magyarországon elsőként Aradon (1834), Sopronban (1866) és a közeli Nagyváradon (1867) alakultak meg a városok tűzoltótestületei. Pesten csak 1870-ben, gróf Széchenyi Ödön közbenjárásával jött létre a szervezet, így már szabad utat biztosított a vidéken szerveződő országos szövetség alakulásának. A folyamat motorja a soproni önkéntesek főparancsnoka, Rösch Frigyes testnevelő tanár volt. A Magyar Országos Tűzoltó Szövetség 1870. december 5-én jött létre Pesten. A szövetség összehangolta a testületek munkáját, érdekképviseletként működött és módszertani segítséget nyújtott a tűzoltóknak. Kétévenként versenygyakorlatokkal és gépkiállítással egybekötött kongresszust is tartottak hazánk különböző pontjain, amikre emlékérmeket bocsátottak ki.  Az elsőt Pesten tartották 1871-ben, a tizediket pedig Sopronban 1891-ben, ennek aranyozott bronz példányát választottuk július Hónap érméjének.

 

Előlap:  Magyar Országos Tűzoltó Szövetség címere. Körirat: A MAGY. TŰZOLTÓK X. ORSZ. ÉS A SOPR. TORNA ÉS TŰZOLTÓ EGYLET 25 ÉVI MŰKÖDÉSÉNEK ÜNNEP. EMLÉKRE •

 

Hátlap: Soporon város címere. Körirat: SOPRONBAN 1891. ÉVI AUGUSZTUS HÓ 14. 15. 16. 17. IKÉN *

 

A kiállított érme leltári szám: DM NGY.2018.8.1.

 

Fotó: Lukács Tihamér

 

A szövetség hamar felvetette a tűzoltó szolgálati érem alapítását, ezt már 1877-ben, a pozsonyiak javaslatára tervbe vették. A jogi háttér rendezése miatt erről csak az 1884-es selmecbányai nagygyűlés rendelkezhetett, majd 1886. január 25-én a szövetség jóváhagyta a szolgálati érem alapszabályát. 1886 és 1904 között az éremnek három fokozata létezett, melyeket 5, 10 és 15 évi szolgálat után adományoztak. 1904-ben egy hatfokozatú új érmet alapítottak, melynek  hivatalos címe a MAGYAR ORSZÁGOS TŰZOLTÓ SZÖVETSÉG SZOLGÁLATI ÉRME. 

 

 

 

Ez a szöveg szerepel az érmek előlapjának körirataként is, a kör közepén pedig cserkoszorúban a szolgálati időt jelző római számjegyek találhatók. Valamennyi érem hátlapján a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség címere látható, körben pedig az ALAPÍTTATOTT 1884 felirat és évszám. A szolgálati érmeket a bal (szív felőli) oldalon kellett hordani, háromszögű, nemzeti színű, 40 mm széles szalagon, és kizárólag tűzoltó-egyenruhán.

A MOTSZ elnökségének aktív tagja volt dr. vitéz Roncsik Jenő, Debrecenben város szülötte. Roncsik a Református Gimnázium után a Református Főiskola diákja lett, s az országban legfiatalabbként, huszonegy éves korában lett jogi doktor. Harcolt, és többször is megsebesült az első világháborúban. Harmincévesen az 1922-ben hivatásossá váló debreceni tűzoltóság első főparancsnoka lett, munkáját huszonöt éven át lelkiismeretesen látta el. 1929-ben a Nemzetközi Tűzoltó Tanács párizsi kongresszusán képviselte hazánkat. Kiemelkedő szerepe volt az első magyar tűzvédelmi törvény megfogalmazásában és a Tűzoltó Múzeum létrehozásában. Módszertani munkák mellett Debrecenről is értekezett, A tűz pusztításai Debrecenben (1925), Debrecen város tűzrendészetének vázlatos története (1934) címmel. A debreceni tűzoltólaktanya falán 1993-ban avatták Roncsik Győrfi Lajos által készített mellszobrát. 2017-ben a debreceni tűzoltóság 140 éves fennállásának ünnepén róla nevezték el a Böszörményi úti laktanyát. Roncsik Jenő számos műtárgyat ajándékozott a Déri Múzeumnak, így a Hónap Érmével rá is emlékezünk.

A nyár folyamán feltehetően számtalanszor riasztják majd a hivatásos és az önkéntes tűzoltókat. Értünk vállalt munkájuk korántsem veszélytelen, gondoljunk ezért rájuk tisztelettel, ezt teszi a Déri Múzeum is a Hónap Érmével.

 

Novák Ádám

A Hónap Érme sorozatunk 2018 októberétől tart, a korábbi bejegyzéseket ide kattintva olvashatja.

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu