HU EN
Főoldal Kiállítások Időszaki kiállítás Színről színre Petőfi

Színről színre Petőfi

A Színről színre Petőfi című múzeumpedagógiai tárlat már miliőjében igyekszik megidézni a költő életének „képzeletbeli színpadát”, ahogy ő fogalmaz Búcsú a színészettől című versében: elzárt Mennyországát.

Színről színre Petőfi című múzeumpedagógiai tárlat már miliőjében igyekszik megidézni a költő életének „képzeletbeli színpadát”, ahogy ő fogalmaz Búcsú a színészettől című versében: elzárt Mennyországát. 

 

Ezért a kiállítás három szekciója mellett megjelenik az a színpad is, amit Orlai Petrich Soma Petőfi Sándor Debrecenben című híres festménye nyomán rendeztünk be. Ezen enteriőr elemei megérinthetők, sőt, ha egy rövid, játékos nyomozás során szeretnénk ismereteket szerezni a kiállítás segítségével, úgy meg is kell érinteni azokat. 

 

A tárlat három szekciója Petőfi Sándor életének három, igen fontos szerepe köré rendeződik. Megismerhető Petőfi mint színész, mint költő és mint katona.  

 

A kiállításban megjelenített egyik legfontosabb műtárgyat a Déri Múzeum Irodalmi Tára őrzi. Ebben a versében (Dalaim) megfogalmazza költői hitvallását, mely szerint a verseket az ihlet és a képzelet szüli. E kézirat grafológiai vizsgálata nyomán az is megmutatkozik, milyen impulzív ember is volt Petőfi Sándor, ami levelezéseiben is tetten érhető. Ezekből hármat be is válogattunk a kiállításba, melyek jól rávilágítanak a költő személyiségének egyes vonásaira.

Fontos eleme a tárlatnak a Nánássy-színház, melyben Petőfi Sándor is fellépett. E színházat korabeli visszaemlékezések, színikritikák nyomán készítette el Szabó Anna Viola, a Déri Múzeum fotótörténész muzeológusa. S mivel ez egy múzeumpedagógiai tárlat, így a makett szintén megérinthető. 

 

A kiállítás szekciói három kiemelt műtárgy révén három korabeli debreceni helyszínt idéznek meg, ahova a múzeumpedagógiai játék el is vezeti a látogatókat, s amelyeknek segítségével így tágítjuk a múzeumi teret, és eljutunk egy rég volt Debrecenbe, Petőfi Debrecenébe. 

 

 

Bejelentkezési tudnivalók:

 

A diákoknak szóló múzeumpedagógiai foglalkozásokra Aranyi Fruzsina múzeumpedagógusnál lehet bejelentkezni az aranyi.fruzsina@derimuzeum.hu e-mail címen vagy a +36 (20) 259-5390-es telefonszámon.

A foglalkozások időtartama 45–60 perc.

Időpontja kedd–péntek: 10.00–16.00 Az utolsó foglalkozás kezdési időpontja: 14.00.

A foglalkozások ára iskolásoknak 800 Ft/fő

Kérjük, hogy a foglalkozásokra a kívánt időpont előtt minimum 1 héttel korábban jelentkezzenek be. Számlaigényüket a bejelentkezés során előre jelezzék! Kérjük, hogy késés esetén értesítsenek.

 

 

 

Jegyárak

Teljes árú belépőjegy
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
2.800 Ft/fő
Kedvezményes belépőjegy (6-26 év között, 62-70 év között)
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
1.400 Ft/fő
6 éven aluliaknak
Ingyenes
70 év felettieknek
Ingyenes
Családi belépő (2 felnőtt és max. 3 iskolás korú gyermek)
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
7.000 Ft/család
Időszaki kiállítás - Teljes árú belépőjegy
1.600 Ft/fő
Időszaki kiállítás - Kedvezményes belépőjegy
(6-26 év között, 62-70 év között)
800 Ft/fő
Időszaki kiállítás - Családi belépő
(2 felnőtt és max. 3 iskolás korú gyermek)
4.000 Ft/család
Törvényi kedvezmény - minden hónap utolsó vasárnapján
https://derimuzeum.hu/tartalom/ingyenes_latogatok.pdf
Fényjátékkal kísért tárlatvezetés
Munkácsy Terem
Belépőjegy +1.000 Ft/fő
Hátizsákos program
Egyiptomi, japán
Belépőjegy + 1.400 Ft/hátizsák
Tárlatvezetés (a Déri Múzeumban kiállítási egységenként)
10.000 Ft/csoport

Amennyiben vendégeink tárlatvezetést igényelnek, kérjük azt a látogatás előtt legalább 2 héttel jelezzék az alábbi elérhetőségeken: +36 52 322 207 /139-es mellék

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu