HU EN
Főoldal Kiállítások Előző kiállítások KINCS, AMI VAN!

KINCS, AMI VAN!

Új időszaki minitárlattal gazdagodott a Déri Múzeum. A Legújabb kincseink címet viselő kiállításon, a múzeum Régészeti Tárának közelmúltban napvilágra került, rendkívül értékes darabjaival ismerkedhetnek a látogatók a Kupolában.

Földbe rejtett aranykincsek a bronzkorból

 

A kiállításban látható egyik kincslelet a Bojt község É-i határában elhaladó M4-es autópálya nyomvonala által keresztezett, a Dusnok-patak partján található lelőhelyen került elő. 

Az M4-es autópálya-ásatások egyik szenzációja az a 2017. december 1-én talált aranykincslelet, amely a feltárásra kijelölt terület legnyugatibb csücskében került elő Bacskai István műszeres leletfelderítő vizsgálatának eredményeként. Az 1768 darabból álló aranykincs egy kora bronzkori kisméretű, kézzel formált bögrében volt elrejtve. A kincslelet megmaradása is óriási szerencse szinte csoda , hiszen a mai felszíntől alig 30-40 cm-re megtalált rendkívüli leletanyagot nem pusztította el a mezőgazdasági művelés, és a humuszolási munkák is érintetlenül hagyták. A lelet egyik különlegessége, hogy a kincset alkotó apró díszek egy teljesen új, a hazai és a nemzetközi régészeti kutatás számára eddig ismeretlen tárgytípust képviselnek. 

Az apró, félkör alakban ívelt, felvarrható lemezkék vagy flitterek feltehetően egy különleges ruha, fejdísz, esetleg textilöv díszítésére szolgálhattak. A nem hétköznapi viseletet vagy egy magas rangú nő használhatta (pl. egy papnő szertartási viselete), vagy talán az akkor itt élt emberek által félve tisztelt istennőnek felajánlott rituális ajándéknak szánhatták. 

 

A másik leletegyüttes 2020. június 25-én Debrecen belvárosában egy építkezést megelőző feltárásról való. A belvárosi ásatásokon meglehetősen szokatlan módon egy késő bronzkori, Kr. e. 1200–900 között elrejtett aranykincs került napvilágra. A műszeres leletfelderítés segítségével felszínre hozott, majdnem 10 dekagramm súlyú értékes leletegyüttes három részből áll: egy kisméretű, téglatest alakú aranytömb mellett két keskeny, megtekert aranyszalagokból összehajtogatott „gombolyag” alkotja az első, Debrecen belterületén feltárt aranykincset. Feltehetően egy bronzkori aranyműves mester nyersanyagkészlete lehetett, melyet valószínűleg egy bőr- vagy textilerszényben(?) rejthettek el, számunkra ma már ismeretlen okokból.

 

Kora avar kori nemesfém ékszerek

 

A kiállítás másik témáját a kora avar korban, a 7. század első felére keltezhető ékszerek (párták, nyaklánc, fülbevalók) bemutatása adja. Kiemelkedő jelentőséggel bírnak közülük az M35-ös autópálya nyomvonalán, Derecske–Kösely (Tekeres) II. lelőhelyen előkerült nemesfém veretes párták, melyek eddig ismeretlenek voltak Hajdú-Bihar megyéből, és a Kárpát-medencében is csak kis számban fordulnak elő. Ezek a tárgyak – bár szoros kapcsolatot mutatnak a bizánci gyökerű fejékekkel – az avar kori ötvössírokban talált préselőminták alapján helyi műhelyekben készültek. A derecskei lelőhelyen egymás közvetlen közelében feltárt két igen gazdag női temetkezés – egy 6-8 év körüli kislány („Danuta”) és egy 18-20 év körüli fiatal nőt („Malvin”) – ad bepillantást a kora avar kori előkelő nők viseletébe. 

A pártavereteken kívül egy másik ritka tárgytípus, az ezüst lemezgyöngy is előkerült az idősebb nő sírjából. Ezeket az ékszereket két préselt félgömbből forrasztották össze, s a kislány sírjában üvegpaszta gyöngyökkel, a női sírban pedig egy átfúrt bizánci, Heraclius és Heraclius Constantinus 616–625 között vert arany solidus-szal együtt alkottak egy nyakláncot. 

 

A kiállításon bemutatott arany fülbevalók szintén az M4-es autópálya nyomvonalán kerültek elő, egy másik bojti lelőhelyen. A Gulya-legelő Dél nevű lelőhelyen 2018-ban feltárt 12 kora avar kori temetkezés közül hatban találtak arany fülbevalót a régészek. Öt sírba mongolid felnőtt nőt temettek el arany fülbevalópárral, míg a hatodik egy idősebb, mongol antropológiai jegyeket mutató férfi kirabolt sírja volt, melyből egyetlen, négy granulációval díszített apró darab származik. Ez utóbbit a felül nyitott karika alapján feltehetően nem a fülében, hanem a hajában viselte a férfi. A kiállított fülbevalók híven mutatják be a korszakra jellemző ötvöstechnikát, a granulációt. Ez a jellegzetes díszítőtechnika antik, bizánci hagyományokra vezethető vissza, az avarok a kelet-európai sztyeppén ismerkedhettek meg vele. 

 

Aki megcsodálná „Legújabb aranykincseink”-et, esetleg többet akar tudni róluk, látogasson el a Déri Múzeumba, december 31-ig!

 

 

 

 

Jegyárak

Teljes árú belépőjegy
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
2.800 Ft/fő
Kedvezményes belépőjegy (6-26 év között, 62-70 év között)
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
1.400 Ft/fő
6 éven aluliaknak
Ingyenes
70 év felettieknek
Ingyenes
Családi belépő (2 felnőtt és max. 3 iskolás korú gyermek)
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
7.000 Ft/család
Időszaki kiállítás - Teljes árú belépőjegy
1.600 Ft/fő
Időszaki kiállítás - Kedvezményes belépőjegy
(6-26 év között, 62-70 év között)
800 Ft/fő
Időszaki kiállítás - Családi belépő
(2 felnőtt és max. 3 iskolás korú gyermek)
4.000 Ft/család
Törvényi kedvezmény - minden hónap utolsó vasárnapján
https://derimuzeum.hu/tartalom/ingyenes_latogatok.pdf
Fényjátékkal kísért tárlatvezetés
Munkácsy Terem
Belépőjegy +1.000 Ft/fő
Hátizsákos program
Egyiptomi, japán
Belépőjegy + 1.400 Ft/hátizsák
Tárlatvezetés (a Déri Múzeumban kiállítási egységenként)
10.000 Ft/csoport

Amennyiben vendégeink tárlatvezetést igényelnek, kérjük azt a látogatás előtt legalább 2 héttel jelezzék az alábbi elérhetőségeken: +36 52 322 207 /139-es mellék

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu