HU EN
FőoldalRólunkKutatásaink

Kutatásaink

A Régészeti Tár kutatói több hazai és nemzetközi projektben vesznek részt, melyeknek egy része saját vezetésű projekt. Ezek magukban foglalnak nemzetközi, Európai szintű kutatási kérdéseket, hazai/országos szintű projekteket, és helyi/megyei témákat.

 

Dr. Nagy Emese Gyöngyvér kutatóként részt vesz a Dr. Anders Alexandra (ELTE BTK RI) által vezetett Újkőkori élettörténetek. Biorégészeti kutatások a polgári mikrorégió temetkezésein című NKFIH/OTKA projektben, Polgár környéki neolitikus lelőhelyek anyagának feldolgozásával.

 

Dr. Dani János részt vesz az YMPACT: The Yamnaya Impact on Prehistoric Europe c. Dr. Volker Heyd (Helsinki) által vezetett nemzetközi ERC projektben, melynek célja a kelet-európai késő rézkori kurgánok részletes vizsgálata, melyek közül számos megyénk területén található.

 

Dr. Dani János és Dr. Szeverényi Vajk kutatóként résztvevői a Dr. Kiss Viktória (BTK RI) által vezetett Migráció és kulturális változások a bronzkori Kárpát-medencében című NKFIH/OTKA projektben és a Lendület Mobilitás Kutatócsoportban, ahol a Polgár környéki középső bronzkori temetők és egy Érd melletti középső bronzkori település leletanyagát és emberi maradványait vizsgálják a bronzkori mobilitás szempontjából, valamint kora és középső bronzkori aranyleletek roncsolásmentes vizsgálata folyik a bronzkori fémművesség jobb megértése céljából.

 

Dr. Szeverényi Vajk és Priskin Annamária projektje a Késő bronzkori Hajdú-Bihar megyei földvárak kutatása. A kutatás célja a megye késő bronzkori településszerkezetének jobb megismerése, az idáig alig ismert bronzkori erődített telepek felmérése, kutatásuk megkezdése. A projekt során idáig Kokad és Pocsaj melletti erődített településeken terepbejárást és magnetométeres felmérést végeztek egy NKA pályázat keretében.

 

Dr. Szeverényi Vajk és Priskin Annamária projektje a Késő bronzkori dél-alföldi földvárak kutatása. A kutatás egy évek óta zajló, hosszú távú projekt folytatása, amelynek célja a Dél-Alföldön (Csongrád és Békés megye) található, európai szinten is kiemelkedő méretű és jelentőségű őskori erődített települések és a hozzájuk kapcsolódó kisebb szatellit települések kutatása, és ezen keresztül a késő bronzkori társadalom és gazdaság jobb megértése.

 

Kolozsi Barbara kutatóként részt vesz a Dr. Révész László (SZTE) által vezetett Magyarország honfoglalás kori és kora Árpád-kori sírleletei című NKFIH/OTKA projektben, amely keretében feldolgozza a megye területén előkerült újabb honfoglaláskori temetők anyagát.

 

D. Szabó László projektje Debrecen város középkori és kora újkori régészete. Célja Debrecen város középkori és kora újkori történetének feldolgozása az elmúlt évtizedek ásatási eredményeinek fényében. Ezen túl részt vesz a Hajdúböszörmény határában, a Hortobágy folyó mentén fekvő erődvonal felfedezésében és kutatásában légifotók alapján. 

 

Kövess minket:

YouTube
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum Régészeti Tár - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu