HU EN
FőoldalKiállításokMúzeum a múzeumban

Múzeum a múzeumban

Múzeum a múzeumban

Tisztelet az alapítók előtt

 

A Múzeum a Múzeumban című kiállításrész végén található két falitárló a Déri Múzeum, illetve annak elődjeként működő (1902. októberében alapított) debreceni Városi Múzeum kezdeti évtizedeinek régészeti tevékenysége és gyűjteményezése előtt állít emléket. A Városi Múzeumot alapító donációjával létrehozó Löfkovits Arthur (1863-1935) volt az intézmény első igazgatója, azonban a nemzetközi szinten is elismert szakmai hátteret Dr. Zoltai Lajos (1861-1939), a Múzeum első polihisztor kurátorának tevékenyége garantálta. Az egyik tárlóban Zoltai Lajos első régészeti kutatóútjainak és gyűjtéseinek legfontosabb őskori leleteiből (pl.: Hortobágy-Zám és Kandra-halom; Berettyóújfalu-Herpály, Földvár; Egyek-Szőlőskert, Bakonszeg-Kádárdomb; Nyírlugos-Szennyespuszta stb.) láthatunk egy reprezentatív válogatást. 

A másik tárlóban viszont ’Lajos Bácsi’ által Hortobágy-Porosháton feltárt, híres római császárkori (szarmata) halmos temető, illetve Dr. Sőregi Jánossal (1892-1982), a Múzeum későbbi igazgatójával közösen kutatott avar (Debrecen-Haláp és Ondód) és honfoglalás kori (Hajdúsámson-Majorsági föld) temetők anyagából mutatunk be válogatást. A Zeleméren előkerült, emblematikus bikafejes aranyveret mellett, a legszebb avar és honfoglalás kori első aranyleletek is bemutatásra kerülnek itt.

 

Készítette: Dani János

 

Balról jobbra: Dr. Ecsedi István – néprajzkutató, a Déri Múzeum első igazgatója; Dr. Sőregi János – régész, 1936 és 1950 között a Déri Múzeum igazgatója; Löfkovits Arthur – ékszerész, műgyűjtő, a debreceni Városi Múzeum igazgatója; Dr. Zoltai Lajos – a debreceni Városi Múzeum és a Déri Múzeum polihisztor múzeumőre

 

További képek itt láthatóak.

Jegyárak

Teljes árú belépőjegy
600 Ft/fő
Kedvezményes belépőjegy
(6-26 év között, 62-70 év között)
300 Ft/fő
6 éven aluliaknak
ingyenes
70 év felettieknek
ingyenes
Családi belépő
(2 felnőtt és max. 3 iskolás korú gyermek)
1.200 Ft/család
Tárlatvezetés
3.000 Ft/ csoport

A fizetés módja: készpénz. SZÉP kártyát, utalványt nem fogadunk el.

Kövess minket:

YouTube
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum Régészeti Tár - Minden jog fenntartva © 2020 - 2022
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu