Belépés /
Regisztráció
HU EN
FőoldalMúzeumpedagógiaDebreceni Irodalom Háza

Debreceni Irodalom Háza

Kedves Óvodapedagógusok, Pedagógusok, Múzeumbarátok!

 

A múzeumok jelentős szerepet tölthetnek be a gyermekek tudásának rendszerezésében, a meglévő tudás mozgósításában és új ismeretekkel való kiegészítésében. A Déri Múzeum két tagintézménye, a Debreceni Irodalom Háza és a Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás múzeumpedagógusaként arra törekszem, hogy változatos módszertani eszközök alkalmazásával tartalmas, fejlesztő kikapcsolódási lehetőséget nyújtsak gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Hiszek abban, hogy kortól függetlenül mindenkiben ott lapul a Homo Ludens, a játékos ember. Foglalkozásaim alapja a játék, mert az így szerzett tudás élményhez kötődik, ezért tartósan megmarad. 

Bízom benne, hogy egy-egy program, vagy foglalkozás alkalmával személyesen is megismerkedhetünk. 


Üdvözlettel:

Aranyi Fruzsina
múzeumpedagógus és oktatáskutató

 

 

Bejelentkezési tudnivalók: 

 

A foglalkozásokra Aranyi Fruzsina múzeumpedagógusnál lehet bejelentkezni az aranyi.fruzsina@derimuzeum.hu e-mail címen vagy a +36 (20) 259-5390-es telefonszámon. 
A múzeumpedagógiai foglalkozások időtartama 45–60 perc. 
A foglalkozások időpontja kedd–péntek: 10.00–16.00 Az utolsó foglalkozás kezdési időpontja: 15.00. 
Foglalkozások helyszíne: a Debreceni Irodalom Háza és a Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás 4026 Debrecen, Péterfia u. 28. (A Debrecen Pláza mellett). Megközelíthetőség: 1-es és 2-es villamos Kálvin tér megállóhely. 
A foglalkozások ára iskolásoknak 400 Ft/fő, óvodásoknak 300 Ft/fő. 
Kérjük, hogy a foglalkozásokra a kívánt időpont előtt minimum 1 héttel korábban jelentkezzenek be. Számlaigényüket a bejelentkezés során előre jelezzék! Kérjük, hogy késés esetén értesítsenek. 
Az egyéni igényekhez lehetőségeinkhez mérten tudunk igazodni a programok során.

 

 

 

 

Bac Ilus – nagycsoportos óvodásoknak 

A foglalkozás során megismerjük Bac Ilust a sokat betegeskedő kislányt, akit egy makacs náthából próbálunk kigyógyítani gyógyfüvek segítségével. S míg rajta segítünk, a gyógyítás alapjaival is megismerkedünk. A foglalkozás a gyermekek természetes érdeklődésére, mint életkori sajátosságra építve, olyan változatos tevékenységeket biztosít, melyek révén további tapasztalatokat szerezhetnek a gyógyításról és a segítségnyújtásról. A foglalkozás célja az érzékenyítés.

Képek a foglalkozásról

 

 

 

 

 

 

 

Csokonai Cool - általános iskola 5. osztálytól középiskoláig

Mindenkinek van valamilyen benyomása Csokonairól. De mondanánk-e rá, hogy cool? Vagy iskolai tanulmányaink alapján valami egészen más jelzővel illetnénk? És vajon változik-e ez a benyomás a Déri Múzeum Kert kiállítási egységében tett látogatást követően? A foglalkozás az iskolai tananyag kiegészítéseként, vagy új ismeret közlő óraként is kérhető. Az anyanyelvi kommunikáció, a tanulás tanulása és a kulturális kompetencia területeket fejleszti. 

 

 

 

 

 

Kincsek a raktárból 1 - általános iskola 5. osztálytól középiskoláig

A raktárról lehet elsőre egy poros, dohos hely jut eszünkbe, ahol halmokban áll a sok kacat. De vannak olyan raktárak is, amik régi korok kincseit őrzik. Ilyenek a múzeumi raktárak. A Kincsek a raktárból 1 foglalkozás fókuszában Csokonai Vitéz Mihály életének helyi vonatkozásai állnak. A foglalkozás az iskolai tananyag kiegészítéseként, vagy új ismeret közlő óraként is kérhető. Az anyanyelvi kommunikáció, a tanulás tanulása és a kulturális kompetencia területeket fejleszti. 

 

 

 

 

 

 

Kincsek a raktárból 2 - általános iskola 5. osztálytól középiskoláig

A raktárról lehet elsőre egy poros, dohos hely jut eszünkbe, ahol halmokban áll a sok kacat. De vannak olyan raktárak is, amik régi korok kincseit őrzik. Ilyenek a múzeumi raktárak.  A Kincsek a raktárból 2 foglalkozás fókuszában Ady Endre életének helyi vonatkozásai állnak. A foglalkozás az iskolai tananyag kiegészítéseként, vagy új ismeret közlő óraként is kérhető. Az anyanyelvi kommunikáció, a tanulás tanulása és a kulturális kompetencia területeket fejleszti. 

 

 

 

 

 

 

 

Benn a Kertben - általános iskola 4. osztálytól 8. osztályig

A kert kiváló hely az ellazulásra, önmagunk és a külvilág jobb megértésére. Csokonai Debrecenét, a város 18. századi arcát fedezzük fel a Déri Múzeum Kert kiállítási egységéből kiindulva. A foglalkozás az iskolai tananyag kiegészítéseként, vagy új ismeret közlő óraként is kérhető. Az anyanyelvi kommunikáció, a tanulás tanulása és a kulturális kompetencia területeket fejleszti. 

 

 

 

 

 

 

Az irodalom összeköt - 3. osztálytól 8. osztályig

Mi köze az irodalomnak egy képzőművészeti kiállításhoz? Van? Nincs? Van? Térj be a Medgyessy Ferenc Emlékkiállításba és szerezz új ismereteket Medgyessy Ferenc szobrai révén. A foglalkozás a rajz, a biológia és a magyar nyelv és irodalom iskolai tantárgyakhoz köthető.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csokonai retrospektív – 3–8. osztályosoknak 

(átmenetileg nem kérhető)

Az irodalomban a retrospektív elbeszélés nem időrendi sorrendben mondja el az eseményeket, hanem időnként visszaugrik a múltba. A foglalkozás alatt kreatív feladatok során át retrospektív módon dolgozzuk fel Csokonai Vitéz Mihály életét. A foglalkozás az iskolai tananyag kiegészítéseként, vagy új ismeret közlő óraként is kérhető. Az anyanyelvi kommunikáció, a tanulás tanulása és a kulturális kompetencia területeket fejleszti. 

Képek a foglalkozásról

 

 

 

 

 

Játsszunk forradalmat! – 3–8. osztályosoknak 

(átmenetileg nem kérhető)

Légy te is a márciusi ifjak egyike, és próbálj magad köré gyűjteni minél többeket! Egy játékos foglalkozás keretében ha ügyes vagy, megszerezheted a titokzatos aktatáska nyitókódját, és megtudhatod mi lapul benne miközben részese lehetsz a március 15-ei forgatagnak. A foglalkozás irodalmi megközelítésből dolgozza fel 1848. március 15-e eseményeit miközben az anyanyelvi kommunikáció, a tanulás tanulása és a kulturális kompetencia területeket fejleszti. 

Képek a foglalkozásról

 

Kövess minket:

YouTube
Feliratkozás hírlvélre
Debreceni Irodalom Háza - Minden jog fenntartva © 2020 - 2022
Debrecen, Péterfia u. 28.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!azahmoladori">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!azahmoladori
készítette: WebDeb.hu