Regisztráció
HU EN
FőoldalMúzeumpedagógiaLetölthető szakmai anyagok

Letölthető szakmai anyagok

Online prezentáció

 

Digitális módszertani nap a Déri Múzeumban a játékosítás jegyében

Aranyi Fruzsina oktatáskutató, a Déri Múzeum múzeumpedagógusa ezzel a címmel tart online prezentációt a Debreceni Irodalom Házában a nyáron nyílt Adybandi ébresztése című időszaki kiállításhoz kapcsolódó múzeumi nyomozásról.

 

Letölthető kivetített diasor 

 

 

 

 

Digitális foglalkozás:  Forradalom gombnyomásra?

 

Az online anyag Petőfi életéből kiragadott debreceni vonatkozású visszaemlékezések révén világít rá, hogy habár a fennálló hatalommal szembeni elégedetlenség március 15-én a magyar forradalomban csúcsosodott ki, az nem egyik napról a másikra keletkezett. Csírái már sokkal korábban is fellelhetők. A hangzóanyagok két olyan egymáshoz kapcsolódó történetet mesélnek el, melyekben a március 15-én röpirat formájában terjesztett 12 pont több pontja is megidéződik.

Ahhoz, hogy ezt megtudjátok, kövessétek a számozott útvonalat, és oldjátok meg a feladatokat!

 

https://www.thinglink.com/scene/1684537943189880833

 

 

 

 

Digitális foglalkozás: A rajongó 

 

A digitális foglalkozás során egy különleges szerelem, egy kíváncsi rajongó története elevenedik meg. Ady Endre pályája elején néhány évet Debrecenben töltött. Itt lett joghallgatóból újságíró, és kezdett első verseskötete, a Versek kiadásán dolgozni, ami 1899-ben meg is jelent Debrecenben. A fiatal költő ez idő tájt kapott levelet a Debreceni Hírlap szerkesztőségébe Kíváncsi jeligére, melyben afelől érdeklődtek, hogy miért olyan bús a költészete. E kérdéssel vette kezdetét egy levelezés, s egy különös szerelem a költő, és egy olyan leány között, akinek személye sokáig még az irodalomtörténészek számára is talány volt. Az online tárlatvezetés során megismerjük azokat a relikviákat, melyeket kapcsolatuk bizonyítékául a Debreceni Irodalom Házában őrzünk, s melyeket a vírus elvonulása után az Adybandi ébresztése című időszaki kiállításon tekinthetnek meg a látogatók. A tárlatvezetés során sok információ elhangzik Kíváncsi Illi és a költő levelezéséről, de némely fordulat rejtve marad. Azokat a diákok a szerkesztett formában közreadott levelezésükből deríthetik ki. Az új ismeretek birtokában teljesebb képet kapnak e történetről, melyet képregényben ábrázolhatnak. 

 

 

Ady Endre és Kíváncsi Illi levelezése 


Hogyan készíts képregényt

 

Nézd meg a videót, majd olvasd el a leveleket, melyek a költő és rajongója érzéseiről tanúskodnak. A levelezést az Ady Endre és Kíváncsi Illi levelezése című dokumentumban találod.


Készíts képregényt a videóban bemutatott műtárgyak és a levelezésben olvasottak alapján a kapcsolatukról. A képregény lehet kézzel rajzolt, de montázs is, sőt digitálisan is elkészítheted egy online program segítségével a Hogyan készíts képregényt című dokumentum alapján.


Ha szeretnéd megmutatni nekünk az elkészült képregényedet, küldd el online az aranyi.fruzsina@derimuzeum.hu e-mail címre! Örömmel osztanánk meg online felületeinken. 

 

 

 

 

 

Kövess minket:

YouTube
Feliratkozás hírlvélre
Debreceni Irodalom Háza - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
Debrecen, Péterfia u. 28.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!azahmoladori">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!azahmoladori
készítette: WebDeb.hu