Regisztráció
HU EN
FőoldalHírekJános, a vitéz!

János, a vitéz!

Játékos, rendhagyó irodalomóra, múzeumpedagógiai foglalkozás, színielőadás, homokanimációs játék…

Mindez együtt jelentette a Déri Múzeumban látható egy órás programot, mely az elmúlt hónapokban az általános iskolák 4. és 5. osztályosait várta. Petőfi Sándor János vitéz című műve egy pályázat segítségével, az NKA Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium támogatásával kerülhetett a múzeumban a diák közönség elé.

 

A több érzékszervre egyszerre ható és nem pusztán a megcélzott korosztály figyelmét lekötő produkció - a projekt március közepi lezárulásáig - 9 alkalommal kapott helyet a Déri Múzeum Dísztermében, így 1120 gyerek és pedagógus nézhette meg ingyenesen. Az előadás olyan településekre is eljutott, ahol nagy számban élnek hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű diákok: Nagykerekin, Komádiban, Biharkeresztesen és Miskolcon összesen 500 diák és kísérő pedagógus látta a János vitézt. A projekt fontos célja volt, hogy a szavak, a dallamok erejére, s a vetített mozgóképekre egyaránt támaszkodó előadással, helyi alkotók tolmácsolásában ismerhessék meg Petőfi művét a fiatalok.

 

A Petőfi Sándor János vitéz című művéből készült darab előadói:

mesélő – Vranyecz Artúr

homokanimátor – Kustár Gábor

zenészek – Papp László, Takács Dániel

irodalmi animátor – Sándor Zita

A projekt a 2022–2023-as Petőfi-emlékév keretén belül, az NKA Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium támogatásával valósult meg.

 

Déri Múzeum

Az 1902-ben helytörténeti múzeumként alapított intézmény egyszerre őrzi Debrecen, Hajdú-Bihar megye és az egyetemes művelődéstörténet kulturális emlékeit. Déri Frigyes 1920-ban adományozta rendkívül jelentős gyűjteményét múzeumunknak, amit az elmúlt évtizedekben számos más, jelentős adomány is gazdagított. 

 

2024. március 19.

Kövess minket:

YouTube
Feliratkozás hírlvélre
Debreceni Irodalom Háza - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
Debrecen, Péterfia u. 28.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!azahmoladori">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!azahmoladori
készítette: WebDeb.hu