Regisztráció
HU EN
FőoldalHírekÉvkörforgó

Évkörforgó

A Déri Múzeum programajánlata általános iskolás gyermekcsoportok számára

ÉvKörForgó – tematikus foglalkozások

(korosztály: általános iskola 1–4. osztály)

 

A Déri Múzeum programajánlata általános iskolás gyermekcsoportok számára.

 

Komplex, interaktív foglalkozásaink alkalmával szórakoztató, élményszerző, játékos formában mutatjuk be az évkör jeles napjaihoz, időszakaihoz kapcsolódó népszokásokat, hiedelmeket, babonákat, jellegzetes tevékenységeket, valamint a vidékünkre jellemző népi kézműves mesterségekből nyújtunk ízelítőt.

 

FARSANGI ÜNNEPKÖR (január–február)

Foglalkozásainkon a vízkereszttől nagyböjtig terjedő ősi vidám, tél űző-tavasz váró ünnepet idézzük meg a hozzá tartozó szokások, játékok felelevenítésével, kézműves foglalkozásaink keretén belül pedig az ünnephez elengedhetetlen maszkokat, álarcokat, maskarákat készítjük el.

 

HÚSVÉTI ÜNNEPKÖR (március–április)

A foglalkozások középpontjában a hamvazószerdától, pünkösd vasárnapig terjedő időszak áll. A húsvét lévén a kereszténység legnagyobb ünnepe, számtalan hagyományelemet, szokást őriz, melyeket foglalkozásainkon megelevenítünk, kézműves műhelyünk keretén belül pedig ősi tojásfestési technikákkal ismerkedünk, tojástartókat készítünk és egyéb, természetes alapanyagú tavaszi díszeket.

 

PÜNKÖSDI ÜNNEPKÖR (május–június)

Pünkösd a húsvétot követő 50. nap a természet megújulása, tavasz köszöntésének ideje. Ebben az időszakban is igen sok népszokás játékos feldolgozására kerül sor az elmaradhatatlan kézműves foglalkozások mellett, ahol ajtódíszeket, pünkösdi rózsát, galambdíszt, koszorút készítünk.

 

SZÜRETI ÜNNEPKÖR (szeptember–október)

A szüreti időszak mindig ünnep. Ünnep, hiszen az egész éves munka eredményével szembesültek a szőlőművelők. Eme vidám időszak valamennyi szokáselemét, hagyományát idézzük fel, kézműves foglalkozásaink során pedig őszi dekorációt, termésjátékokat alkotunk.

 

ADVENTI ÜNNEPKÖR (november–december)

Az egyházi évkezdet, a karácsonyi ünnepkör, a várakozás, az előkészület ideje hatalmas tárházzal rendelkezik szokások, hiedelmek, babonák tekintetében. Borbála, Luca a fényhozó napja, valamint a Mikulás érkezése, majd a legszentebb karácsonyi, családi ünnep és az azt követő időszak jeles napjai mind-mind tartogatnak meglepetést. A legjellegzetesebb szokások felidézése mellett kézműves alkalmainkon Mikulásváró ajándékokat készítünk, gyertyát mártunk, adventi asztali és karácsonyfadíszeket készítünk és mézeskalácsot díszítünk.

 

 

Valamennyi foglalkozásunkra előzetes  

bejelentkezés, időpontfoglalás szükséges.  

tel.: 30/318-7282,  e-mail: matrai.nagy.andrea@derimuzeum.hu  

 

A foglalkozások díja: 800 Ft/fő.

 

Helyszín: Déri Múzeum

 

Déri Múzeum

Az 1902-ben helytörténeti múzeumként alapított intézmény egyszerre őrzi Debrecen, Hajdú-Bihar megye és az egyetemes művelődéstörténet kulturális emlékeit. Déri Frigyes 1920-ban adományozta rendkívül jelentős gyűjteményét múzeumunknak, amit az elmúlt évtizedekben számos más, jelentős adomány is gazdagított. 

 

2024. január 12.

Kövess minket:

YouTube
Feliratkozás hírlvélre
Debreceni Irodalom Háza - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
Debrecen, Péterfia u. 28.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!azahmoladori">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!azahmoladori
készítette: WebDeb.hu