Regisztráció
HU EN
FőoldalKiállításokMagyar Géniusz

Magyar Géniusz

Vándorkiállítás

A géniuszok Debrecenbe érkeznek

 

A magyar kulturális örökség jelentős részét a vidéki múzeumok őrzik. A gyűjtemények különleges darabjai azonban gyakran inkább a helyi közönség számára elérhetők, hiszen egy-egy nevesebb műtárgyért nem utazunk akár több száz kilométert. A Magyar Géniusz vándorkiállítás jelentősége éppen abban áll, hogy reprezentatív módon hivatott bemutatni a vidék géniuszait. A tárlat megtestesíti a magyar gondolatot, a magyar érzést, a nemzeti hősöket, helyi tradíciókat. A válogatás az adott településre, múzeumra leginkább jellemző és legjelentősebb műtárgyakat vonultatja fel, melyek képviselik az intézményt, a települést, annak történelmi és kulturális múltját. 

 

A kiállításnak nemcsak létrejötte, de látványvilága is újszerű. A sokszínű válogatás ugyanis a tárgyak önállóságát megtartva, egymással mégis egységben igyekszik megmutatni azokat. 

 

A Déri Múzeum két különleges elemmel járul hozzá a vándorkiállítás átütő élményéhez.

 

Danuta aranypártája

 

Különleges leletekre bukkantak 2016-ban a Déri Múzeum régészei az M35-ös autópálya nyomvonalának megelőző feltárásán. A szakemberek egy, a VII. században élt 10–12 éves gyermek maradványait emelték ki a földből. Az egykor az avarkorban élő kislányt, akit a régészek Danutának kereszteltek (az olimpián éppen előző nap aranyérmet szerző Kozák Danuta kajakosról) homlokán aranypártával temették el. Aranylemezes fejékét azóta is kincsként őrzi a Déri Múzeum. 

 

Zrínyi kirohanása

 

Székely Bertalan ezen alkotása a XIX. századi magyar történeti festészet legismertebb műveinek egyike. Déri Frigyes ajándékaként került a múzeum tulajdonába. A festmény, a magyar történelmi sorsfordulók közül, a törökvész időszakában zajló eseményt idézi fel. 

(1566-ban Szulejmán szultán Szigetvár ellen fordult. A vár kapitánya Zrínyi Miklós horvát bán volt és 2500 katonával védte a rábízott erősséget. Augusztus 21-én elesett Szigetvár óvárosa, majd augusztus 26-tól több rohammal támadták a várat. A védők sorsát a szeptember 5-én bekövetkezett robbanás döntötte el, amely után a védők az ott lévő asszonyokkal és gyerekekkel együtt a belső várba szorultak. Zrínyi maroknyi megmaradt harcosával együtt kitört a várból, és rövid, de hősies kézitusában mindannyian életüket vesztették. A kép az önkéntes halál vállalása előtti pillanatot ábrázolja.)

A monumentális festményt a látogatók a múzeum Képtárában tekinthetik meg.

 

A Magyar Géniusz vándorkiállítás további állomásai lesznek: Győr, Szombathely, Szekszárd és Eger, majd a válogatás 2023 végén végül Budapestre érkezik.  

 

Látogatható: 2022. szeptember 25-ig

 

Jegyárak

Teljes árú belépőjegy
600 Ft/fő
Kedvezményes belépőjegy
(6-26 év között, 62-70 év között)
300 Ft/fő
6 éven aluliaknak
ingyenes
70 év felettieknek
ingyenes
Családi belépő
(2 felnőtt és max. 3 iskolás korú gyermek)
1.200 Ft/család
Tárlatvezetés
3.000 Ft/ csoport

A fizetés módja: készpénz. SZÉP kártyát, utalványt nem fogadunk el.

Kövess minket:

YouTube
Feliratkozás hírlvélre
Debreceni Irodalom Háza - Minden jog fenntartva © 2020 - 2022
Debrecen, Péterfia u. 28.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!azahmoladori">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!azahmoladori
készítette: WebDeb.hu