Regisztráció
HU EN
FőoldalKiállítások175 év – 175 tárgy

175 év – 175 tárgy

1849 - Huszárok, a szabadság katonái

A Város Napjától, április 11-től új időszaki kiállítás várja a debrecenieket a Déri Múzeumban.

Ez évben emlékezünk az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára. Debrecen számára az 1849-es év kiemelkedő fontosságú volt, hiszen a Habsburg-ház trónfosztása, a Függetlenségi Nyilatkozat végleges megszövegezése és kihirdetése, Kossuth kormányzóelnökké választása mind debreceni vonatkozású történelmi esemény. 

 

Számunkra, debreceniek számára az egyik legfontosabb, a szabadságharchoz köthető mondat is tőle származik, hiszen a Debreczen, 1849. január 6-i keltezésű kiáltványban olvashatjuk a következőt:

 

„Debreczen népe! Ime, én a nemzet nevében Debreczen városát a magyar szabadság őrvárosának nyilatkoztatom s az országgyűlést és kormányt a debreczeniek becsületérzésének rendíthetlen sziklájára helyezem.”

 

A Déri Múzeum Kupolatermében és Galériáján emlékkiállítással tiszteleg a 175 éve történtek előtt. A tárlaton a legendás magyar fegyvernem, a huszárság történetéből is felvillantunk részleteket. Igyekezünk a legkorábbi könnyűlovassági hadi eszközökből, fegyverekből is válogatni, hogy a huszársághoz a közgondolkodás ne csak az 1848-49-es hadi cselekményeket kapcsolja. Az 1703-as huszárábrázolásokhoz kapcsolódva ezért láthatunk pallosokat, vagy még korábbi időszakból láncingeket, nyakvértet, karvasakat.

 

Mint legfontosabb debreceni eseményre, politikatörténeti tényre, a Függetlenségi Nyilatkozat kihirdetésére is emlékezik a kiállítás, amelyen a dokumentum különböző példányait, a hozzá kapcsolható jegyzőkönyvet tárjuk a látogatók elé.

 

Egy igazi kuriózumot is láthat a közönség. Ebből az időszakból ugyanis rendkívül ritka az olyan fegyver, amihez nevet is lehetséges párosítani. A kiállításban azonban helyet kaphatott az egyik aradi vértanú, Lázár Vilmos ezredes díszszablyája.

 

Köszönetet Máday Norbert magángyűjtőnek, a Református Kollégium Nagykönyvtárának, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumnak, a Nemzeti Galériának, a Békéssy Béla Vívóklubnak és minden támogatónknak, hogy önzetlen hozzájárulásukkal segítettek bennünket abban, hogy legújabb időszaki kiállításunkban is csodákat lássanak vendégeink!

 

Korompai Balázs történész, a kiállítás kurátora

 

Látogatható: 2024. április 11-től 2024. június 30-ig

 

Déri Múzeum

Az 1902-ben helytörténeti múzeumként alapított intézmény egyszerre őrzi Debrecen, Hajdú-Bihar megye és az egyetemes művelődéstörténet kulturális emlékeit. Déri Frigyes 1920-ban adományozta rendkívül jelentős gyűjteményét múzeumunknak, amit az elmúlt évtizedekben számos más, jelentős adomány is gazdagított. 

 

Kövess minket:

YouTube
Feliratkozás hírlvélre
Debreceni Irodalom Háza - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
Debrecen, Péterfia u. 28.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!azahmoladori">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!azahmoladori
készítette: WebDeb.hu