HU EN
FőoldalHírekElhunyt dr. Kilián István

Elhunyt dr. Kilián István

Az irodalomtudományok doktora, nyugalmazott egyetemi tanár 89 éves volt. A Déri Múzeum tisztelettel, híven őrzi majd dr. Kilián István, a Debreceni Irodalom Háza egykori alapítójának emlékét.

A Déri Múzeum kezdetben nem tartott fent külön irodalomtörténeti gyűjteményt. Az 1950-es évek végén, szinte a Petőfi Irodalmi Múzeum alakulásával egy időben kezdődött az irodalmi-muzeológusi tevékenység ebben a gyűjteményben is. Julow Viktor a Déri Múzeum munkatársaként leírta, kutatta, kiállította és tudományos publikációkban közzé is tette a legértékesebb irodalmi ritkaságokat. Távozása után irodalomtörténész-muzeológus nélkül maradt az anyag. Az 1960-as évek elején az irodalomtörténeti jelentőségű autográfiákat, dokumentumokat kiemelték eredeti helyükről és irodalmi gyűjteményt hoztak létre belőlük. Kilián István ezt az anyagot kapta meg 1972-ben, mikor a miskolci múzeumból Debrecenbe került irodalomtörténész-muzeológusnak, és tapasztalt múzeumi szakemberként megkezdte az addig felgyűlt anyag rendezését. Teljes értékű nyilvántartási egységként a Déri Múzeum Irodalmi Gyűjteménye 1973-tól létezik. Irodalmi múzeum, állandó irodalmi kiállítás létesítésének gondolata évtizedek óta foglalkoztatta Debrecen közönségét és a szakembereket. E hiányt igyekezett pótolni a Debreceni Irodalmi Múzeum, amely a Déri Múzeum irodalmi anyagára alapozva állandó kiállítás formájában igyekezett bemutatni azokat a kapcsolatokat, amelyek a Tiszántúl szellemi központját évszázadokon keresztül a magyar irodalom fejlődéséhez fűzték. A kiállítás 1980-ban nyílt meg Borsos József neves debreceni építész lakóházában, amely 1913-ban épül.

 

2011-ben az irodalmi gyűjteménynek ki kellett költöznie a villából. Az új állandó irodalmi kiállítás csak 2014-tól várja a látogatókat a Péterfia utcai Debreceni Irodalom Házában.

Dr. Kilián Istvánt 2021. október 9-én 13:00 órakor római katolikus szentmise után kísérik utolsó útjára a budapesti Szent Család Plébániatemplomban.

 

 

Fotó: Kilián István interjút ad a Déri Múzeum Sarló kiállításának megnyitóján, 1978

2021. szeptember 17.

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu