Déri Múzeum

Programok

A DÉRI MÚZEUM KIÁLLÍTÁSAI ÉS PROGRAMJAI
(Debrecen, Déri tér 1., Tel.: 52/322-207)

KIÁLLÍTÁSOK

Megújult állandó kiállítások

Munkácsy Terem

Az antikvitás arcai
Válogatás a Déri Múzeum antik gyűjteményeiből
és a római császárkor korai időszakából származó barbár temető régészeti leleteiből
Látogatható: 2016. augusztus 28-ig

PROGRAMOK

2016. július 10. (vasárnap)
JAPÁN NAP

2016. július 28. (csütörtök) 16.30 óra
Három vulkán, hét csillag, két óceán – Földrajzi és természetrajzi megfigyelések Costa Ricában
Mező Szilveszter muzeológus vetített képes előadása.
Belépődíj: 600 Ft.

2016. július 30–31.
IX. DEBRECENI MÉZESKALÁCS FESZTIVÁL

Mézeskaláccsal és mézzel kapcsolatos termékek bemutatója és vására
Népi játszótér, kézműves foglalkozások gyerekeknek.
HELYSZÍN: DEBRECEN, DÉRI TÉR 1.


A MODEM KIÁLLÍTÁSAI
 (Debrecen, Baltazár Dezső tér 1.)

KIÁLLÍTÁSOK

GÉM / GAMEkapocs
Az Antal–Lusztig-gyűjtemény következő kiállítása szokatlan aspektusból mutatja be a kollekció egy részét. A gyűjtemény kurátora, Nagy T. Katalin művészettörténész képzőművészeket, költőket és írókat kért fel, hogy válasszák ki a gyűjtemény egy-egy darabját és azt „gémkapcsozzák meg” egy régebben vagy újabban készült művükkel.
Helyszín: MODEM, földszint
A kiállítás 2016. június 5.–december 31. között látogatható

Vonalak és felületek – Polónyi István munkássága

A kiállítás Polónyi István különböző építészeti kialakításokra tett változatos konstrukciós megoldásait mutatja meg

Tartószerkezetek művészete címmel kísérő kiállítás nyílt ezzel egy időben a hazai és környező országok statikus konstruktőreinek leglátványosabb munkáiból. A két tárlat különlegessége, hogy igyekszik a mérnöki alkotások lényegét a laikus, tágabb közönség számára is befogadhatóvá tenni.
Helyszín: MODEM III. emelet
A kiállítás 2016. június 17.– július 24. között látogatható


A DEBRECENI IRODALOM HÁZA ÉS A MEDGYESSY FERENC EMLÉKMÚZEUM KIÁLLÍTÁSAI
(Debrecen, Péterfia u. 28., Tel.: 52/413-572)

KIÁLLÍTÁSOK

Álmodó magyarokTörténetek Debrecen irodalmából
A Déri Múzeum állandó irodalmi kiállítása

2014-ben nyílt meg a Debreceni Irodalom Háza. A Déri Múzeum irodalmi gyűjteményéből megrendezett „Álmodó magyarok – Történetek Debrecen irodalmából” című állandó kiállítás maradandó élményt nyújtva mutatja be a debreceni kötődésű híres írók, költők életét. Eredeti kéziratok, könyvek és irodalmi relikviák ragadják magukkal az érdeklődőket. Látható többek között Petőfi Sándor Dalaim című versének kézirata, Jókai Mór Sárga rózsa című regényének kéziratoldala, Csokonai Lillájának gyűrűje, és Szabó Magda tükre. A kiállítást virtuális elemek, számítógépes játékok teszik izgalmassá és szórakoztatóvá.

„Önéletrajz, mit lapozni sem kell...”
Medgyessy Ferenc szobrászművész emlékkiállítása

A Déri Múzeum 1977 óta gondozza Medgyessy Ferenc hagyatékát. A gazdag életműből immár harmadik alkalommal, megújult kiállítótérben helyezzük el közismert szobrait, rajzait, domborműveit. A kiállítás első egységében Medgyessy Ferenc életének korai évtizedeihez kötődő és annak legfontosabb eseményeit idéző művei szerepelnek. Majd a Százados úti műterem rekonstrukciója fogadja a látogatókat, ahol egykor alkotásai születtek. A szobrász ötven éven keresztül dolgozott e műterem falai között, itt formázott plasztikái időrendi sorrendben láthatók.
Áthaladva a műtermen, illetve az itt elhelyezett szobrok között, a művek tematikai csoportokba rendezve szemlélhetők meg. Külön hangsúlyt kapnak a táncoló alakok megörökítésére és a ló kecses formájának, mozdulatainak plasztikai megragadására irányuló szobrai, a Déri tér allegorikus szobrainak tervei és további, Debrecen köztereit díszítő plasztikáinak vázlatai. Az emlékkiállítás közel kétszáz rajzokból, domborművekből, körplasztikákból álló csoportja azokkal a szabadtéri művekkel válik teljessé, amelyeket a városban tett séta alkalmával tekinthetnek meg az érdeklődők. A kiállítást gazdag, archív film- és hangfelvétel, illetve fotóanyag színesíti.

www.derimuzeum.hu

www.modemart.hu