Déri Múzeum

Programok

A DÉRI MÚZEUM KIÁLLÍTÁSAI ÉS PROGRAMJAI
(Debrecen, Déri tér 1., Tel.: 52/322-207)

 KIÁLLÍTÁSOK 

 Megújult állandó kiállítások

 Munkácsy Terem

  Az antikvitás arcai
Válogatás a Déri Múzeum antik gyűjteményeiből
és a római császárkor korai időszakából származó barbár temető régészeti leleteiből
Látogatható: 2016. szeptember 30-ig

 PROGRAMOK 

 2016. szeptember 18. (vasárnap) 17 óra
BIBLIA A KÓRUSMUZSIKÁBAN
Énekek éneke
A Canto Armonico énekegyüttes műsora
Helyszín: Déri Múzeum, Díszterem
A belépés díjtalan!

 2016. szeptember 25. (vasárnap) 17 óra
BIBLIA A KÓRUSMUZSIKÁBAN
Újszövetség
A Sol Oriens Kórus műsora
Helyszín: Déri Múzeum, Díszterem
A belépés díjtalan!

 2016. szeptember 29. (csütörtök) 16.30
A Múzeumok Őszi Fesztiválja programja
Kutatók, tárgyak, történetek
Mező Szilveszter muzeológus tárlatvezetése
 a „Nagyerdő – a természet szertára” c. állandó természetrajzi kiállításban
Belépődíj: 600 Ft. A jegy csak a természetrajzi tárlatra és a tárlatvezetésre érvényes.

 2016. október 1. (szombat) 10 óra
A Múzeumok Őszi Fesztiválja programja
Bringázz velünk Zelemérre! Kerékpártúra a zeleméri templomromhoz
Dr. Hajdú Zsigmond régész vezetésével
A részvétel díjtalan! (Esőnap: 2016. október 8.)A MODEM KIÁLLÍTÁSAI ÉS PROGRAMJAI
 (Debrecen, Baltazár Dezső tér 1.)

 KIÁLLÍTÁSOK 

 GÉM / GAMEkapocs
A kiállítás szokatlan aspektusból mutatja be az Antal–Lusztig-gyűjtemény egy részét. A kurátor, Nagy T. Katalin művészettörténész képzőművészeket, költőket és írókat kért fel, hogy válasszák ki a kollekció egy-egy darabját és azt „gémkapcsozzák meg” egy régebben vagy újabban készült művükkel.
A kiállítás 2016. június 5.–december 31. között látogatható

 A szabadság szigete – Válogatás a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményéből
A modern és kortárs hazai képzőművészet 100 legismertebb, iskolateremtő művésze, köztük Ferenczy Károly, Vajda Lajos, Czóbel Béla, Korniss Dezső, Ámos Imre, Anna Margit, Pacsika Rudolf, feLugossy László munkáiból látható nagyszabású kiállítás augusztus 7-től a MODEM-ben. A művészeti központ két szintjét, mintegy kétezer négyzetmétert megtöltő tárlat közel 250 alkotáson keresztül ad képet a hazai képzőművészet elmúlt évtizedeiről, a naturalizmustól kezdve a konstruktív törekvéseken, a neoavantgárd absztrakción, a szürrealizmuson át egészen a public artig.
A kiállítás 2016. november 6-ig látogatható

 Ludwig MIES VAN DER ROHE: Villa Tugendhat (Brno)
Már a harmincas években vitáztak arról, vajon lehet-e élni a Tugendhat villa hatalmas tereiben, a rendkívüli üvegfelületek mögött. 2012 óta a nagyközönség számára is nyitott a legendás Ludwig Mies van der Rohe leghíresebb európai épülete, az első modern építészeti műemlék Csehországban. A MODEM-ben közel egy hónapon át betekintést nyerhetünk a Tugendhat villa történetébe, az építészeti és belsőépítészeti újításokba, időnkénti átalakításaiba.
A kiállítás szeptember 11-ig látogatható, ingyenesen.

 PROGRAM 

 2016. szeptember 23– 24. (péntek, szombat)
10 éves a MODEM – Egy óra / egy év
Jubileumi születésnapi programok szeptember 23-án és 24-én, óránként egy-egy évet megjelenítve az elmúlt tízből. Az éppen évtizeddel ezelőtti indulás alkalmából nagyszabású programsorozattal várunk mindenkit a MODEM-ben: szeptember 23-án 17 órakor kezdődik az összművészeti ünneplés. Kerekasztal-beszélgetések képzőművészetről és irodalomról, szubjektív tárlatvezetések, dizájncenter, performanszok, zene és filmek megállás nélkül. Fábry Sándor, Térey János, Szkárosi Endre, ef Zámbó Happy Dead Band, Rockenbauer Zoltán, Csontó Lajos, Bódi Katalin és sokan mások.A DEBRECENI IRODALOM HÁZA ÉS A MEDGYESSY FERENC EMLÉKMÚZEUM KIÁLLÍTÁSAI ÉS PROGRAMJAI
(Debrecen, Péterfia u. 28., Tel.: 52/413-572)

 KIÁLLÍTÁSOK 

 Álmodó magyarok – Történetek Debrecen irodalmából – A Déri Múzeum állandó irodalmi kiállítása
2014-ben nyílt meg a Debreceni Irodalom Háza. A Déri Múzeum irodalmi gyűjteményéből megrendezett „Álmodó magyarok – Történetek Debrecen irodalmából” című állandó kiállítás maradandó élményt nyújtva mutatja be a debreceni kötődésű híres írók, költők életét. Eredeti kéziratok, könyvek és irodalmi relikviák ragadják magukkal az érdeklődőket. Látható többek között Petőfi Sándor Dalaim című versének kézirata, Jókai Mór Sárga rózsa című regényének kéziratoldala, Csokonai Lillájának gyűrűje, és Szabó Magda tükre. A kiállítást virtuális elemek, számítógépes játékok teszik izgalmassá és szórakoztatóvá.

„Önéletrajz, mit lapozni sem kell...” – Medgyessy Ferenc szobrászművész emlékkiállítása
A Déri Múzeum 1977 óta gondozza Medgyessy Ferenc hagyatékát. A gazdag életműből immár harmadik alkalommal, megújult kiállítótérben helyezzük el közismert szobrait, rajzait, domborműveit. A kiállítás első egységében Medgyessy Ferenc életének korai évtizedeihez kötődő és annak legfontosabb eseményeit idéző művei szerepelnek. Majd a Százados úti műterem rekonstrukciója fogadja a látogatókat, ahol egykor alkotásai születtek. A szobrász ötven éven keresztül dolgozott e műterem falai között, itt formázott plasztikái időrendi sorrendben láthatók. Áthaladva a műtermen, illetve az itt elhelyezett szobrok között, a művek tematikai csoportokba rendezve szemlélhetők meg. Külön hangsúlyt kapnak a táncoló alakok megörökítésére és a ló kecses formájának, mozdulatainak plasztikai megragadására irányuló szobrai, a Déri tér allegorikus szobrainak tervei és további, Debrecen köztereit díszítő plasztikáinak vázlatai. Az emlékkiállítás közel kétszáz rajzokból, domborművekből, körplasztikákból álló csoportja azokkal a szabadtéri művekkel válik teljessé, amelyeket a városban tett séta alkalmával tekinthetnek meg az érdeklődők. A kiállítást gazdag, archív film- és hangfelvétel, illetve fotóanyag színesíti.

 PROGRAM 

 2016. szeptember 14. (szerda) 17 óra
Kerekesné Bíró Éva irodalmi muzeológus tárlatvezetése az Álmodó magyarok – Történetek Debrecen irodalmából című kiállításban
Részvétel a kiállításra megváltott belépőjeggyel

www.derimuzeum.hu; www.modemart.hu