Déri Múzeum

Óvodásoknak

A szkarabeusz útján

Egyiptom misztikus, páratlan világ, ahol mesék és legendák a mindennapok részét képezték. A természetközeli mitológiából sok érdekes állat kerül elő a foglalkozás során. Célunk az ősi kultúrával való játékos ismerkedés és találkozás a Déri Múzeum híres múmiáival. A foglalkozás során kézműves foglalkozással fejlesztjük a finommotorikát is.


„Vár állott, most kőhalom” – avagy mit lát a régész?

Hogyan lát a régész a föld alá? Miért ecsettel ás a régész? Hogyan tudja megmondani, hogy mi is az, amit talált? Hogyan lehet meghatározni egy-egy lelet korát? A foglalkozás célja kézzel tapinthatóvá tenni a régész munkáját (tárgymásolatok és valódi eszközök) bemutatásával, segítve az érzékelés és észlelés fejlődését. A foglalkozás elmaradhatatlan része a kézművesség.


A huszárnak jól van dolga...

A foglalkozás során játékok segítségével fedezzük fel a szabadságharchoz kapcsolódó kiállítást, belehelyezkedünk 1848 hangulatába. Fókuszban a tevékeny megismerés és az alkotás.


Nagyerdő élővilága – Nálatok laknak-e állatok? – óvodások számára

A foglalkozás során a résztvevők az erdő lakóival találkozhatnak a kiállítás egységeiben. Felfedeznénk az erdő lakóinak hangjait, titkait és szokásait. Megismerkednénk a Nagyerdőt alkotó jellegzetes fák leveleivel, terméseivel. Foglalkozás során  a részvevők kedvenc nagyerdei állatuk álarcát készíthetik el, színezhetik ki maguknak.


Híd a sár fölé – városunk, Debrecen

Miért volt Debrecen főterén „nagyhíd”, ha nincs is folyó? A gyerekek a foglalkozás során megismerkedhetnek Debrecen város történetével és jelképeivel. Találkozhatnak Debrecen címerképének szereplőivel a főnixmadárral, a báránnyal és a pálmafával. A foglalkozás végére kiderül, ki lehetett teljes jogú polgári lakos díszoklevéllel.

Mézeskalácsosság – ,,Szív adja szívnek szívesen...”

Hogyan készül a mézespuszedli? Ki adta, ki kapta a tükrös mézeskalács szíveket? Milyen eszközökket használtak a mézeskalács készítők?
A gyerekek felfedezhetik a mézeskalács készítő mester Kerékgyártó Sándor egykori műhelyét és üzletét. Játékos feladatokon keresztül megismerkedhetnek a mézeskalács készítés menetével és formáival.
Foglalkozáson kis gyurma mézeskalácsot készítünk együtt.


Debreceni mesterségek nyomában - Gubacsapók

Pásztorok egykori viseletével a szűrökökkel és a gubákkal ismerkedhetnek meg a gyerekek. A pászorélet mindennapjaiba nyerhetnek betekintést. A gubacsapó műhelyben a gubát készítő mesterek eszközeit, a debreceni cifraszűrök különleges hímzéseit nézhetik meg a gyerekek. A foglalkozás során igazi szűrökbe és gubákba bújhatnak bele a gyerekek a foglalkozás végén pedig a mesterek alapanyagából a gyapjúból kis emlésztárgyat nemezelünk együtt.


Őseink története a csillagos ég alatt

A gyerekek a csillagos ég alatt az Életfa körül bolyongva ismerkedhetnek meg őseink történetével.
Mini régészeti feltáráson vehetnek részt és a talált tárgyakon keresztül megismerhetik a mindennapi élethethez kapcsolódó eszközöket, a viseletre utaló ékszereket és ruhadíszeket.
A foglalkozás végén a gyerekekkel nyakláncot készítünk együtt.


Arany Egyszarvú Patika – Egészségünk megőrzése

A gyerekek a kiállításban megnézhetik az egykori Arany Egyszarvú Patika  XVIII. századi berendezését. 
Találkozhatnak a gyerekek állatokkal, növényekkel, receptekkel, különös jelentésű szavakkal amik mind-mind megtalálható egy patikában. Megismerhetik, hogyan éltek és dolgoztak ez egykori patikusok, megismerkedhetnek a patikus laboratóriumának eszközeivel: lombik, mozsár, mérleg.
Beszélgetünk az egészségünk megőrzésének fontosságáról, a gyógynövények rejtelmeiről,  mi a teendő ha betegek leszünk. 

Érdeklődni és jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet:

Molnár Szilvia és Bán-Szabó Edit múzeumpedagógusoknál
e-mail: molnar.szilvia@derimuzeum.hu, szabo.edit@derimuzeum.hu, tel.:+36 (52) 322-207, +36 (20) 542-9958Keszekusza mese – múzeumpedagógiai foglalkozás óvodásoknak a Debreceni Irodalom Házában

Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy Mesés (B)irodalom, s ennek a birodalomnak a szívében feküdt a Mesetisztás. De nem léphetett be oda csak úgy akárki! Segíts Süsünek, Misi Mókusnak, a legkisebb Ugrifülesnek és a Mesetisztás többi leendő lakójának a tisztásra bejutni! Járd be a Mesés (B)irodalom minden zegét-zugát, és közben érezd jól magad!
A foglalkozás a gyermekek természetes érdeklődésére, mint életkori sajátosságra építve olyan változatos tevékenységeket biztosít, melyek révén további tapasztalatokat szerezhetnek. A foglalkozás az anyanyelvi kommunikáció és a kulturális kompetencia területeket fejleszti.


Maszat és kobak – múzeumpedagógiai foglalkozás nagycsoportos óvodásoknak

A foglalkozás során megismerkedünk Remek Elekkel, a kicsit csélcsap, kicsit szeleburdi szobrászművésszel, aki egyszer az eszközeit hagyja el, másszor elfelejt pár részletet kidolgozni a domborművén. És bár lehet, hogy kicsit kelekótya, de igen jószívű is, hiszen a segítségért cserébe ő is megtanítja nekünk, hogyan készítsünk agyagszobrot. 
A foglalkozás a gyermekek természetes érdeklődésére, mint életkori sajátosságra építve olyan változatos tevékenységeket biztosít, melyek révén további tapasztalatokat szerezhetnek. Célunk a gyermekek spontán szerzett ismereteinek rendszerezése, bővítése, és a kognitív képességek fejlesztésén túl a részt vevő gyermekek kreativitása és finommotorikus képességeinek fejlesztése is.

Érdeklődni és jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet:

Aranyi Fruzsina múzeumpedagógus
e-mail: aranyi.fruzsina@derimuzeum.hu, tel.:+36 (20) 259-5390