Déri Múzeum

Medgyessy Emlékkiállítás

Maszat és kobak – foglalkozás nagycsoportos óvodásoknak

A foglalkozás során megismerkedünk Remek Elekkel, a kicsit csélcsap, kicsit szeleburdi szobrászművésszel, aki egyszer az eszközeit hagyja el, másszor elfelejt pár részletet kidolgozni a domborművén. És bár lehet, hogy kicsit kelekótya, de igen jószívű is, hiszen a segítségért cserébe ő megtanítja nekünk, hogyan készítsünk agyagszobrot.
A foglalkozás a gyermekek természetes érdeklődésére, mint életkori sajátosságra építve, olyan változatos tevékenységeket biztosít, melyek révén további tapasztalatokat szerezhetnek. Célunk a gyermekek spontán szerzett ismereteinek rendszerezése, bővítése, és a kognitív képességek fejlesztésén túl a részt vevő gyermekek kreativitása és finommotorikus képességeinek fejlesztése is. 


A cirkusz – foglalkozás nagycsoportos óvodásoknak

A kis Medgyessy Ferenc már alig várta, hogy megérkezzen a cirkusz Debrecenbe. De az előadás előtti napon az állatok valahogy kiszabadultak, és most éhesen és félve bolyonganak az utcákon. Találjuk meg együtt őket a kiállítás segítségével!
Medgyessy Ferencre nagy hatással volt a cirkusz. Ez rajzain is megmutatkozik. A foglalkozás a művész állatokat ábrázoló rajzain és szobrain keresztül igyekszik megismertetni a gyerekekkel az alkotás folyamatát, miközben fejleszti kreativitásukat, finommotorikus képességeiket.


A hangosan hortyogó sárkány – foglalkozás nagycsoportos óvodásoknak és 1-4. osztályosoknak

Egyik napról a másikra egy hatalmas sárkány vert tanyát a Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás kapujában, és esze ágában sincs onnan elmoccanni. Híres utazók tucatjai érkeztek a meseudvarba, hogy legyőzzék a sárkányt és szabaddá tegyék a bejáratot, de egyikük se járt sikerrel. Most, hogy mind elbukott, a legkisebbek segítségét kérjük, hogy újra bejárható legyen a kiállítás.
A foglalkozás a kreativitás és a finommotorikus képességek mellett az anyanyelvi kommunikáció és a kulturális kompetencia területeket fejleszti.


Megmozdult szobrok – foglalkozás 5–12. osztályosoknak

Medgyessy Ferenc hagyta, hogy modelljei maguktól álljanak be egy-egy mozdulatba. Az állásba való megmerevedés unalmassá teszi a testet, ezért ő azt a folyamatot figyelte, ahogyan a mozgások sorozata elvezetett a kívánt mozdulatig, majd annak feloldásáig. Így őrizte meg Medgyessy a mozgást a mozdulatlanságban.
A foglalkozás során megnézzük, hogyan kelti a mozgás hatását Medgyessy Ferenc a mozdulatlan anyagban, és megismerkedünk a relief, a patina és a posztamens fogalmával. A foglalkozás az anyanyelvi kommunikáció és a kulturális kompetencia területeket fejleszti.


Érdeklődni és jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet:

Aranyi Fruzsina múzeumpedagógus
e-mail: aranyi.fruzsina@derimuzeum.hu, tel.:+36 (20) 259-5390