Déri Múzeum

Debreceni Irodalom Háza

Bac Ilus – foglalkozás nagycsoportos óvodásoknak

A foglalkozás során megismerjük Bac Ilust a sokat betegeskedő kislányt, akit egy makacs náthából próbálunk kigyógyítani gyógyfüvek segítségével. S míg rajta segítünk, a gyógyítás alapjaival is megismerkedünk.
A foglalkozás a gyermekek természetes érdeklődésére, mint életkori sajátosságra építve, olyan változatos tevékenységeket biztosít, melyek révén további tapasztalatokat szerezhetnek a gyógyításról és a segítségnyújtásról. A foglalkozás célja az érzékenyítés.


Csokonai retrospektív – foglalkozás 3–8. osztályosoknak

Az irodalomban a retrospektív elbeszélés nem időrendi sorrendben mondja el az eseményeket, hanem időnként visszaugrik a múltba. A foglalkozás alatt kreatív feladatok során át retrospektív módon dolgozzuk fel Csokonai Vitéz Mihály életét.
A foglalkozás az iskolai tananyag kiegészítéseként, vagy új ismeret közlő óraként is kérhető. Az anyanyelvi kommunikáció, a tanulás tanulása és a kulturális kompetencia területeket fejleszti.


Játsszunk forradalmat! – foglalkozás 3–8. osztályosoknak

Légy te is a márciusi ifjak egyike, és próbálj magad köré gyűjteni minél többeket! Egy játékos foglalkozás keretében ha ügyes vagy, megszerezheted a titokzatos aktatáska nyitókódját, és megtudhatod mi lapul benne miközben részese lehetsz a március 15-ei forgatagnak.
A foglalkozás irodalmi megközelítésből dolgozza fel 1848. március 15-e eseményeit miközben az anyanyelvi kommunikáció, a tanulás tanulása és a kulturális kompetencia területeket fejleszti.


A galléros felöltő – foglalkozás felső tagozatos általános iskolásoknak és gimnazistáknak

Mély fájdalommal tudatom mindent nemes szívű emberbaráttal, hogy galléros felöltőm hosszas, kéthónapnyi kifizetetlenség után zsebében egy kéziratommal ismeretlen, jobb hazába költözött. Semmi sem képes bánatomat enyhíteni, mert első verseskötetemet a kézirat hiányában nem tudom sajtó alá rendezni. Arra kérem a Debreczeni Reggeli Újság olvasóit, hogy legyenek segítségemre a felöltő kézre kerítésében.
Pályája kezdetén Ady Endre két évet töltött Debrecenben. A nyomozás játékkártyái és a múzeumban kialakított játéktér Ady Endre debreceni kötődését mutatja be, azokat a helyszíneket és személyeket, amik és akik fontos szerepet játszottak a költő életében. A foglalkozás a tananyagot kiegészítve új ismeretekkel gazdagítja a diákokat. Célunk a gyermekek ismereteinek bővítésén és a kognitív képességek fejlesztésén túl az anyanyelvi kommunikáció és a kulturális kompetencia területek fejlesztése.


Érdeklődni és jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet:

Aranyi Fruzsina múzeumpedagógus
e-mail: aranyi.fruzsina@derimuzeum.hu, tel.:+36 (20) 259-5390