Déri Múzeum

MUNKÁCSY MÁS/KÉP(P)

MUNKÁCSY MÁS/KÉP(P)

Történetek a festőfejedelem életéből

A Déri Múzeum Munkácsy Mihály születésének 175.  évfordulója tiszteletére rendezte sajátos képi világú tárlatát. A Zoltai Terem nagy belmagasságú, galériás elrendezése segítségével a látogató a festő egykori párizsi palotája, a karzatos szalon és a műterem vendége lehet. A korabeli lapok beszámolói, a fennmaradt fotók, valamint Pataky László akvarelljei segítségével alakul át a múzeumi tér, amelyben tanúi lehetünk Munkácsy Mihály élete egy-egy érdekes eseményének. A kiállítás történeteket mesél, amelyek végül a Munkácsy Teremben található Trilógiához vezetnek.

Az alsó szint első egysége a festő életéből ragad ki fontosabb momentumokat, kiemelve a legjelentősebb változást hozó eseményt, házasságkötését Cecile Papier-vel. Meghatározók a nászút során szerzett élmények, elsősorban a velencei Tintoretto Scuola de San Rocco-ban látott, Jézus életét feldolgozó monumentális művek látványa. Az alkotásokhoz készült modellfotók, rajzvázlatok, olajtanulmányok másolatai mutatják azt a folyamatot, amelynek során egy kompozíció képi formát öltött. Látható a Déri Frigyes ajándékaként a Déri Múzeumban őrzött Golgota szín- és kompozíciós vázlata 1883-ból. Végül a sokkal kevesebb előtanulmány után született Ecce homo néhány rajzelőzményével zárul a Krisztus-képek keletkezését bemutató történet. A festő hatalmas képeinek kiállításai mindig különleges események voltak, így a Krisztus Pilátus előtt és a többi festmény is óriási látványosságként jelent meg. A tárlat 1882 óta, 137 év után vállalkozik az első darab budapesti kiállításának rekonstruálására a korabeli beszámolók leírását követve.

Az Egyetértés c. lap 1882-es februári számában így olvashatunk erről:

„Munkácsy Mihály legremekebb alkotása a »Krisztus Pilátus előtt« ma reggel érkezett meg Bécsből, délután 3 órakor szállították be a sugárúti képzőművészeti palotába. A festményt Sedelmeyer egyik rokona kísérte, aki az átszállításra és kibontásra felügyelt. Azonnal hozzákezdtek a kép kifeszítéséhez, mely esti fél hétig tartott. Telepy Károly festő ügyelt fel a kifeszítésre, s féltékeny gonddal vigyázott, hogy baja ne történjék. Ezalatt jöttek mentek a magyar művészek […] s a nagy terem padolatán fekvő kép körül néma bámulattal megállva nézték a félhomályban összefutó magasztos vonásokat. . … A lámpák alig világították meg az egész képet, melynek csodás alakjai mozogni, beszélni látszanak. A bámulók ajkáról csak egy-egy magasztaló szó röppent el a teremben olyan csönd volt, mint a templomban szokott lenni.”

Az alsó szint záróelemeként Munkácsy nagy műtermének egyik szöglete jelenik meg, benne állványa, festékes ládája, vázlatok másolatainak sora.

A terem felső szintje, alacsonyabb belmagasságával Munkácsy Mihály: Zongoralecke című művének bemutatására szolgál. A festőt alkotásai mellett használati tárgyain keresztül is megismerheti a látogató. Esernyője, bőrkesztyűje, hajkeféi közelebb hozzák a nézőkhöz a legújabb francia divatot követő Munkácsy legendás alakját. Esküvői meghívója, pénztárnaplója, névjegykártyája, a Krisztus Pilátus előtt budapesti fogadására rendezett ünnepi ebéd étlapja, vázlatfüzete, műveiről szóló könyvbe kötött kritikák...megannyi dokumentum, melyek személyiségének, életének árnyaltabb oldalát ismertetik meg.

A békéscsabai múzeum féltett kincsei: a relikviák, s a számos dokumentum ritkán hagyja el a Munkácsy Mihály Múzeumot. A kiállítás azért is különleges, mert legutóbb 25 éve volt lehetősége a Déri Múzeumnak ilyen gazdag válogatás bemutatására.

A galéria utolsó részében a szalon látható, ahol a korabeli gazdag polgárok mindennapjait megörökítő alkotások születtek. A Magyar Nemzeti Galériában és a Békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban őrzött fotel és pihenő szék mellett a Déri Múzeum iparművészeti gyűjteményének értékes bútorai idézik fel a festő kis műtermének hangulatát.

Életterének rekonstruálása mellett a látogatók korabeli viseletmásolatokat felöltve Munkácsy vendégeinek érezhetik magukat. A játékra vállalkozókat megörökítő fotók később a kiállítást felidéző, meghatározó emlékké válhatnak.

A kiállítás december 31-éig látogatható. Hétfő kivételével minden nap 10-től 18 óráig.

Belépő: 600 Ft/300 Ft, családi 1200 Ft. Az állandó kiállításokra megváltott jeggyel az időszaki kiállítás is látogatható.