Déri Múzeum

Kézbe illő hagyomány

Kézbe illő hagyomány

A Hajdúszoboszlói Fazekasházért Alapítvány és a Déri Múzeum 2016-ban kötött együttműködési szerződést. Ennek keretében jött létre még az évben a néprajzi gyűjtemény tárgyaiból összeállított, az egykori alföldi paraszti háztartások használati eszközeit bemutató "Kézbe illő hagyomány" című kiállítás, valamint egy kamarakiállítás, amelyben a népművészeti tárgyakon megjelenő madár ábrázolásokból látható színes válogatás.

A tér bővítésével 2019 nyarán lehetővé vált, hogy egy újabb tárlatot is befogadjon a Fazekasház. "A nemzeti jelképek a magyar népművészetben" - amely ugyancsak a Déri Múzeum néprajzi gyűjteményének tárgyaiból áll - szeptember 30-án nyílt meg.

A megnyitón megjelent és köszöntőt mondott Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára. A kiállítást Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára nyitotta meg. A Fazekasház működéséről, valamint az új tárlatról Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese tartott szakmai ismertetőt. A megnyitó után Magyari Márta, a kiállítások kurátora várta tárlatvezetésre az érdeklődőket.

A kiállításrendezés munkálataiban a Déri Múzeum munkatársai: Benke Zsolt, Drabik-Rácz Hajnalka, Magyari Márta és Orbázi Zoltán mellett részt vett Kiss Jácint Miklós, a Hajdúszoboszlói Fazekasházért Alapítvány elnöke is.