Déri Múzeum

Izgalmas döntő a múzeumban

„Kossuth Lajos azt üzente…” című várostörténeti vetélkedő utolsó fordulójában tizenegy debreceni középiskolás csapat mérte össze erejét a Déri Múzeum Dísztermében. A megmérettetés célja az volt, hogy a középiskolások minél többet tudjanak meg az 1849-ben második fővárosként működő Debrecenről, az itt történt eseményekről, a városban tartózkodó Kossuthról, és ismerjék meg azokat a helyeket, melyek a magyar történelem fontos helyszínei voltak ebben az időszakban. 
A versenyt, amely városunk „Debrecen, a szabadság fővárosa” című rendezvénysorozatának keretében valósult meg, a Déri Múzeum és Debreceni Református Kollégium Múzeuma szervezte. 
A döntőben a diákok teljesítményét kilencfős zsűri bírálta el. Elnöke Komolay Szabolcs kulturális alpolgármester volt, tagjai pedig: Karika Rozália, a Debreceni Tankerületi Központ kabinetvezetője, Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja, Kovács Teofil, a Debreceni Református Kollégium Múzeumának történésze, Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettes, Erdei Nóra, a Visit Debrecen PR és közösségi média menedzsere, Pál Csaba, a debreceni önkormányzat sajtóreferense, Korompai Balázs, a Déri Múzeum történésze és Ősz Attila médiaasszisztens voltak. 
A kreatív és interaktív versengés döntőjében harmadik helyen végzett a DSZC Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnázium, második lett a Fazekas Mihály Gimnázium csapata, míg az első helyet az Ady Endre Gimnázium diákjai kapták.
Három intézmény különdíjat is felajánlott, a Debreceni Szakképzési Centrumét a Brassai Sámuel Műszaki Szakgimnázium, a Járom Kulturális Egyesületét a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégium, míg a Déri Múzeumét a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium csapata vehette át.