Déri Múzeum

Hírek

Utazás Debrecenben

Utazás Debrecenben

Milyennek látta Debrecent a 19. század közepén egy jó tollú humorista író, Pákh Albert? Az Utazás Debrecenben című írásából, melyben a vidéki élet kisszerűsége ellen tiltakozott, megtudhatják az érdeklődők. Az író látásmódját árnyalja Lakner Lajos írása Pákh Albert különös és nehéz életéről, Bényei Miklós tanulmánya a város akkori művelődési állapotairól és Papp József munkája a korabeli városképről. Humoros, érdekes, komoly és tanulságos a több mint száz év után újra megjelent írás.  Tovább »
Úk kincsek a Déri Múzeumban

Úk kincsek a Déri Múzeumban

Ékszerek Sárkányölő Szent György képével, Medgyessy Ferenc Kis lovasa, Schäár Erzsébet Petőfi-mellszobra, Tamás Ervin festménye, értékes dokumentumok, szecessziós falióra...s még hosszú a sor. A Déri Múzeum az elmúlt esztendőben különleges és ritka tárgyakkal tudta gyarapítani gyűjteményét. A város önkormányzatától kapott 10 millió forintos támogatásból beszerzett műtárgyak nagy részét most együtt tekinthetik meg a látogatók. A kiállításon ugyancsak helyet kaptak az elmúlt év régészeti feltárásain talált avar és szarmata kincsek kiemelkedően értékes darabjai is. Tovább »
Együtt az idegenforgalomért

Együtt az idegenforgalomért

Az idei esztendő eredményeiről és a jövő évi tervekről esett szó a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület év végi ülésén, a Déri Múzeumban. Előbbiekről Halasi Csaba egyesületi elnök és Darin-Séllei Lívia TDM manager szólt, míg utóbbiról dr. Széles Diána alpolgármester tartott beszámolót.  
Egy kicsi mindig hiányzott

Egy kicsi mindig hiányzott

Varga Gyula, az újraéledő néptánc mozgalom egyik legjelentősebb debreceni úttörőjének életét és munkásságát bemutató kötetet a Déri Múzeumban ismerhették meg az érdeklődők.  Tovább »
Ötven óra önzetlenül

Ötven óra önzetlenül

Második alkalommal tartották meg az Iskolai Közösségi Szolgálat Börzét a debreceni Ifjúsági Házban. A találkozón 26 szervezet és intézmény – közöttük a Déri Múzeum is - ajánlott lehetőségeket a közel félezer középiskolás látogatónak. Tovább »
Itt voltak az avarok!

Itt voltak az avarok!

Különleges élményeket tartogató Avar Napot rendezett a Déri Múzeum. A program legfőbb látványosságaként a közönség most először csodálhatta meg az M35-ös autópálya megelőző feltárásain előkerült avar kincseket.  Tovább »
Pinczési Judit Terem a Debreceni Irodalom Házában

Pinczési Judit Terem a Debreceni Irodalom Házában

„Emlékeink gyors röptű hintaján…” címmel vehettek részt író-olvasó találkozón a Debreceni Irodalom Házának látogatói. Az esemény díszvendége Csizmadia Éva volt. Tovább »
Danuta és Malvin

Danuta és Malvin

Különleges leletekre bukkantak ősszel a Déri Múzeum régészei az M35-ös autópálya nyomvonalának megelőző feltárásán. A sajtótájékoztatón Angi János, a Déri Múzeum igazgatója, Dani János, a Déri Múzeum régészeti igazgatóhelyettese, Kocsis-Buruzs Gábor régész és Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója beszélt az egyedülálló leletekről.  Tovább »