Déri Múzeum

Hírek

A Hónap érme - november 2019

A Hónap érme - november 2019

Kenyerek helyett rózsák - Árpád-házi szentjeink sorában az ötödikként számon tartott Erzsébet türingiai özvegy grófné 1231. november 17-én, mindössze 24 évesen hunyt el. II. András magyar király lányát nem sokkal ezután, 1235. május 28-án avatták szenté, mivel a vizsgálat során számos csodát bizonyítottak személyéhez vagy sírjához Tovább »
Kézbe illő hagyomány

Kézbe illő hagyomány

A Hajdúszoboszlói Fazekasházért Alapítvány és a Déri Múzeum 2016-ban kötött együttműködési szerződést. Ennek keretében jött létre még az évben a néprajzi gyűjtemény tárgyaiból összeállított, az egykori alföldi paraszti háztartások használati eszközeit bemutató "Kézbe illő hagyomány" című Tovább »
Újraéled a bronzkori kerámiaművesség

Újraéled a bronzkori kerámiaművesség

A CRAFTER – avagy a bronzkori kerámiaművesség felélesztése címmel nyíló nemzetközi tárlat létrejöttét a Kreatív Európa Program keretében megvalósuló CRAFTER (Crafting Europe in the Bronze Age and Today) projektnek köszönheti.  Tovább »
Farkas a múzeumban

Farkas a múzeumban

Mónus József többszörös világrekorder távlövő íjász látogatott Debrecenbe. A Fehér farkas a Déri Múzeum tematikus napjára érkezett. A Kagán lovasa című régészeti kiállításhoz kapcsolódó eseményt a Múzeumok Őszi Fesztiválja programjaként láthatta a közönség. Tovább »
A Kagán lovasa megérkezett

A Kagán lovasa megérkezett

Hetedik századi avar páncélos lovas kel életre a Déri Múzeum új kiállításán. A régészek 2016 nyarán bukkantak rá egy tízéves, egykor a 7. század közepén élt kislány maradványaira az M35-ös autópálya megelőző feltárásakor. Danutának keresztelték el a leánykát, akit annak idején aranyveretes pártában temettek el. Szeptemberben tőle csupán hét méterre újabb gazdag, pártás sírt tártak fel, benne egy, Tovább »
 A Hónap érme - 2019 október

A Hónap érme - 2019 október

Életüket adták a szabadságért - Az 1848–49-es szabadságharc egyik utolsó ütközete Debrecen térségében zajlott 1849. augusztus 2-án. A magyar honvédség I. hadtestét Nagysándor József honvéd vezérőrnagy vezette, ám a csatában végül az orosz sereg nyomasztó létszámfölénye győzött.  Tovább »
Az Apostoli Szentszék követe a Déri Múzeumban

Az Apostoli Szentszék követe a Déri Múzeumban

Michael August Blume SVD, Magyarország apostoli nunciusa tett látogatást a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében. A szentszéki követet Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök fogadta. Michael August Blume érsek a Déri Múzeumba is ellátogatott, ahol fényjáték kíséretében tekintette meg Munkácsy Mihály Tovább »
Óriási siker Berlinben

Óriási siker Berlinben

Az ecsettől a kameráig. Moholy-Nagy László és magyar kortársainak művei a debreceni Antal-Lusztig-gyűjteményből címmel Berlinben, a Collegium Hungaricum épületében mintegy 150 szakmabeli érdeklődő előtt nyílt meg szeptember 12-én a Déri Múzeum kiállítása Antal Péter gyűjteményéből. A tárlatot Nagy T. Katalin kurátor irányításával a Déri  Tovább »