Déri Múzeum

Hírek

Debrecen ünnepén

Debrecen ünnepén

Ingyenes tárlatvezetéssel várja látogatóit április 11-én, a Város Napján a Déri Múzeum. A „Kossuth Lajos azt üzente...” című kiállításban Korompai Balázs történész, főmuzeológus kalauzolja az érdeklődőket 15 órától.
Izgalmas döntő a múzeumban

Izgalmas döntő a múzeumban

A „Kossuth Lajos azt üzente…” című várostörténeti vetélkedő utolsó fordulójában tizenegy debreceni középiskolás csapat mérte össze erejét a Déri Múzeum Dísztermében.  A megmérettetés célja az volt, hogy a középiskolások minél többet tudjanak meg az 1849-ben második fővárosként működő Debrecenről, az itt történt eseményekről, a   Tovább »
Kerek világ

Kerek világ

Kerek világ, avagy élet az avar jurtában címmel nyílt új időszaki kiállítás a Déri Múzeumban, ahol így a sztyeppei lovasnomád népek és az avarok életébe nyerhet a látogató bepillantást. A kiállításban hagyományőrzők segítségével felépített jurtában, a korabeli technikával készült tárgymásolatok segítségével ki lehet próbálni, miként teltek az avarok mindennapjai. A későbbiekben érdekes múzeumpedagógiai          Tovább »
Virtuális barangolás

Virtuális barangolás

Eddig 745 iskola csatlakozott a Digitális Témahét 2019-es rendezvényéhez. A különleges programsorozat egyik fő célja a digitális pedagógia módszertanának népszerűsítése a köznevelésben.  A témahét hivatalosan ugyan április 8-tól 12-ig tart, ám az intézmények eltérhetnek ettől s akár egész évben hirdethetnek eseményeket a témahét  Tovább »
A Hónap érme - április

A Hónap érme - április

Kincs a föld mélyén, avagy dénárok Debrecenben - Az 1241-es évszám semmiképpen nem hiányozhat a magyar középkort tárgyaló történelemtankönyvekből. A Julianus barát által 1236-ban megjósolt támadás ez év tavaszán történt, Batu kán mongoljai a Vereckei-hágón át márciusban törtek be a Kárpát-medencébe. IV. Béla király vezetésével a magyar védősereg segédcsapatokkal kiegészülve a Sajó partján, Muhinál látta alkalmasnak a körülményeket, hogy a sorsdöntő csatát... Tovább »
Történelem és emlékezet

Történelem és emlékezet

A Déri Múzeum egész napos konferenciájának vendégeit Komolay Szabolcs, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere és Angi János múzeumigazgató köszöntötte. Az előadók elsőként az emlékezet fogalmát, majd azt 1848-49 tükrében járták körül. Tovább »
Dupláztak a Dériben

Dupláztak a Dériben

Öt éve – 2014 tavasza óta – rendezi meg a Debreceni Ady Endre Gimnázium Olvass többet! határtalanul-magyarul nemzetközi olvasást népszerűsítő versenyének szóbeli fordulóját. Ebben az esztendőben az adysokon kívül a Péchy Mihály Szakgimnáziumból, Hajdúszoboszlóról a Hőgyes  Tovább »
Emléktalálkozó

Emléktalálkozó

Kossuth Lajos halálának 125. évfordulóján idézte fel az államférfi alakját a Déri Múzeum. Az esemény meghívottjait dr. Angi János, a Déri Múzeum igazgatója köszöntötte, majd Kossuth és Debrecen címmel dr. Orosz István akadémikus, professor emeritus tartott előadást. Ezt Tovább »