Déri Múzeum

Hírek

Ady Endre Debrecenje a Debreceni Irodalom Házában

Ady Endre Debrecenje a Debreceni Irodalom Házában

Zsúfolásig megtelt a Debreceni Irodalom Háza. Minden eddiginél többen, közel százan voltak kíváncsiak Papp József helytörténet-kutató legutóbbi, vetített képes előadására.
Lassú vonat

Lassú vonat

Bob Dylan-esttel várta rajongóit Földes László (Hobo) a Déri Múzeumban. A Nemzeti Színházban tartott premier előtti előadás nagy sikert aratott.
Agyar ajándék

Agyar ajándék

Karkötő és szigonyos vadász mastodon és rozmár agyarból, mesebeli eszkimó madár zsírkőből. A Déri Múzeum három különleges, új tárgyának ajándékozója Peter G. Forbath, azaz a Kanadában élő Forbáth Péter. A professzor 1925-ben született Debrecenben. Dél-Erdélyből származó apja és nagybátyja is orvos volt. Forbáth Péter tagja volt annak az orvosi csapatnak, amely 1949-ben elindította a kardiológiát Magyarországon.  Tovább »
Hobo könyvbemutató a Déri Múzeumban

Hobo könyvbemutató a Déri Múzeumban

Hobo Ludens címmel jelent meg Földes László (Hobo) új kötete. A könyvbemutatóval egybekötött közönségtalálkozónak a Déri Múzeum adott otthont. Az előadóval a múzeum igazgatója, Angi János beszélgetett. A Díszteremben tartott találkozót követően Hobo új könyvét dedikálta a résztvevőknek. Tovább »
Örökségünk napjai

Örökségünk napjai

A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén szereplő közösségek mutatkoztak be hétvégén a Déri Múzeum előtti téren. A látogatók megismerkedhettek a kalocsai népművészettel, a hagyományos halászattal, a karcagi birkapörkölttel, a mohácsi busókkal, a tápéi gyékényszövéssel, a matyó örökséggel, a szatmári szilvalekvárfőzés hagyományával, a mezőtúri fazekassággal, a balatonendrédi Tovább »
Restaurátorok műhelytitkai

Restaurátorok műhelytitkai

A fenti címmel rendezett kiállítást a nyíregyházi Jósa András Múzeum. A tárlatmegnyitó után szakmai előadások is várták az érdeklődőket, a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Restaurátor és Restaurátorképző Központjának közreműködésével. Az eseményen a Déri Múzeum is képviseltette magát. Tovább »
Kitárul a Csodakamra ajtaja

Kitárul a Csodakamra ajtaja

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából szeptember 16-án és 17-én tárlatvezetésekkel várja látogatóit a Déri Múzeum. Helyszínük a Csodakamra (Wunderkammer), a múzeum rendkívül ritkán látogatható ásvány- és üveggyűjteményt bemutató kiállítása. Tovább »
Csipkések a múzeumban

Csipkések a múzeumban

A Magyar Csipkekészítők Egyesületének tagjai Neszádeliné Kállai Mária népi iparművész, a Népművészet Mestere vezetésével látogattak el a Déri Múzeumba. A vendégek megtekintették a néprajzi gyűjtemény texil anyagából válogatott, elsősorban felvidéki csipkéket, csipkés női fejrevalókat, főkötőket.