Déri Múzeum

Hírek

Mesés (B)irodalom Bécsben

Mesés (B)irodalom Bécsben

Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren, de még az üveghegyen is túl, a Debreceni Irodalom Házában volt egyszer egy Mesés (B)irodalom. A (B)irodalom lakói bátor, bájos, okos egy- és hétfejű mesehősök voltak, akik most két hónapra Bécsbe költöznek. Az osztrák fővárosban élőket s az odalátogatókat a Déri Múzeum Tovább »
A Hónap érme - május

A Hónap érme - május

Lengyel tallér Erdélyből - Báthory Istvánt, Erdély fejedelmét 1576. május 1-jén a krakkói Wawelben Lengyelország királyává koronázták. Ezzel Anjou Lajost és I. Ulászlót követően ismét azonos személyé lett a lengyel trón és a Magyar Királyság egy része, Erdély fennhatósága. A Báthory/Bátori család középkorban jelentős tisztségeket betöltő tagjai az ecsediek közül kerültek ki. A somlyóiak közül elsőként Báthory István apja, István emelkedett ki a megyei előkelők sorából.  Tovább »
Idén is lesz Múzeumok Éjszakája!

Idén is lesz Múzeumok Éjszakája!

Sebő-együttes, DebreSlam, Lángoló Csigák, Bordó Sárkány,Dánielfy Gergő és az Utazók, meglepetés kiállítások, rendhagyó előadások, tárlatvezetések és gyermekfoglalkozások a Déri Múzeumban és a Tovább »
Debrecen ünnepén

Debrecen ünnepén

Ingyenes tárlatvezetéssel várja látogatóit április 11-én, a Város Napján a Déri Múzeum. A „Kossuth Lajos azt üzente...” című kiállításban Korompai Balázs történész, főmuzeológus kalauzolja az érdeklődőket 15 órától.
Izgalmas döntő a múzeumban

Izgalmas döntő a múzeumban

A „Kossuth Lajos azt üzente…” című várostörténeti vetélkedő utolsó fordulójában tizenegy debreceni középiskolás csapat mérte össze erejét a Déri Múzeum Dísztermében.  A megmérettetés célja az volt, hogy a középiskolások minél többet tudjanak meg az 1849-ben második fővárosként működő Debrecenről, az itt történt eseményekről, a   Tovább »
Kerek világ

Kerek világ

Kerek világ, avagy élet az avar jurtában címmel nyílt új időszaki kiállítás a Déri Múzeumban, ahol így a sztyeppei lovasnomád népek és az avarok életébe nyerhet a látogató bepillantást. A kiállításban hagyományőrzők segítségével felépített jurtában, a korabeli technikával készült tárgymásolatok segítségével ki lehet próbálni, miként teltek az avarok mindennapjai. A későbbiekben érdekes múzeumpedagógiai          Tovább »
Virtuális barangolás

Virtuális barangolás

Eddig 745 iskola csatlakozott a Digitális Témahét 2019-es rendezvényéhez. A különleges programsorozat egyik fő célja a digitális pedagógia módszertanának népszerűsítése a köznevelésben.  A témahét hivatalosan ugyan április 8-tól 12-ig tart, ám az intézmények eltérhetnek ettől s akár egész évben hirdethetnek eseményeket a témahét  Tovább »
A Hónap érme - április

A Hónap érme - április

Kincs a föld mélyén, avagy dénárok Debrecenben - Az 1241-es évszám semmiképpen nem hiányozhat a magyar középkort tárgyaló történelemtankönyvekből. A Julianus barát által 1236-ban megjósolt támadás ez év tavaszán történt, Batu kán mongoljai a Vereckei-hágón át márciusban törtek be a Kárpát-medencébe. IV. Béla király vezetésével a magyar védősereg segédcsapatokkal kiegészülve a Sajó partján, Muhinál látta alkalmasnak a körülményeket, hogy a sorsdöntő csatát... Tovább »