Déri Múzeum

Hírek

Az Ördögárok titkai

Az Ördögárok titkai

Tudományos szenzációról számoltak be rendkívüli sajtótájékoztatójukon a Budavári Nonprofit Kft. és a Déri Múzeum régészei. A szakemberek az elmúlt hetekben az M4-es autópálya mentén, a román-magyar határ utolsó lelőhelyén dolgoztak. Az Ördög avagy Csörsz-árok vonalának feltárása soha vissza nem térő alkalom a régészet és a történelemtudomány képviselőinek, hogy e legendás védelmi vonal múltjáról az eddiginél jóval pontosabb információkat szerezhessenek. Tovább »
TOBRELUTS – Mitológia újratöltve

TOBRELUTS – Mitológia újratöltve

Katalógus bemutatóra várta az érdeklődőket a Déri Múzeum a MODEM-be. A beszélgetés résztvevői Olga Tobreluts képzőművész, és Kónya Ábel kurátor voltak, míg a moderátor szerepét Gyürky Katalin irodalomtörténész, kritikus, műfordító vállalta. A könyvbemutató témája a művésznő tavalyi kiállítását bemutató katalógus volt.  Tovább »
A Hónap Érme - október

A Hónap Érme - október

Hazánk históriájában mindig kiemelkedő, fontos eseményekre emlékeztetnek az évfordulók. Kétségtelen, hogy ilyen mérföldkő volt I. (Hunyadi) Mátyás királlyá választása, melynek idén ünnepeljük 560. évfordulóját. Trónra kerülésének jubileuma alkalmából 2017 decemberében a nemzetpolitikai államtitkárság a 2018-as esztendőt Mátyás-emlékévvé nyilvánította. Tovább »
„Trójai Heléna videokamerával és számítógéppel

„Trójai Heléna videokamerával és számítógéppel"

TOBRELUTS – Mitológia újratöltve címmel vár katalógus bemutatójára minden érdeklődőt a Déri Múzeum október 3-án, 18 órakor a MODEM-be. A beszélgetés résztvevői Olga Tobreluts képzőművész és Kónya Ábel kurátor. A moderátor Gyürky Katalin irodalomtörténész, kritikus, műfordító. Tovább »
Piszkos Fred világgá megy!

Piszkos Fred világgá megy!

A Collegium Hungaricum meghívására két héten át lesz látható Bécsben a Debreceni Irodalom Házában tavaly óriási sikerrel bemutatott Rejtő Jenő kiállítás. A debreceni tárlat a nagy múltú intézményben egy emlékestet „vesz körül” amelyet Rejtő Jenő halálának 75. évfordulója alkalmából rendeznek az osztrák fővárosban, szeptember 10-én. A program során a Collegium Hungaricum nagytermében  Tovább »
Párhuzamosok a Dériben

Párhuzamosok a Dériben

Párhuzamosok találkozása - A magyar népi kerámia emlékei két magángyűjteményben címmel nyílt új időszaki kiállítás a Déri Múzeumban.Bár az iskolában azt tanultuk, hogy a párhuzamosok nem találkoznak, az életben mégis vannak olyan helyzetek, amikor a párhuzamosan futó pályák, törekvések valahol, valamilyen formában Tovább »
A Déri Múzeum volt a legnépszerűbb

A Déri Múzeum volt a legnépszerűbb

Rekordot döntött a látogatók száma a Múzeumok Éjszakája rendezvényein, országszerte összesen 422 ezer látogatót regisztráltak. A legnépszerűbb intézmény Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeum volt, vidéken pedig a debreceni Déri Múzeumba látogattak el a legtöbben.  Tovább »
A legédesebb fesztivál

A legédesebb fesztivál

Gyerekkoncertek és előadások, kézműves foglalkozások, mézeskalácsból készült finomságok és vásári forgatag is várta az idei Debreceni Mézeskalácsos Napok vendégeit. A Déri Múzeum előtti színpad ebben az esztendőben mindkét napon a Bartók Béla XXVIII. Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál bemutatóinak is otthont adott.