Déri Múzeum

Hírek

Diplomaták a Dériben

Diplomaták a Dériben

Őexc. Kuni Sato japán, és Őexc. Joanna Azzi libanoni nagykövet asszony látogatott el a napokban a Déri Múzeumba. A vendégek megtekintették a közelmúltban megnyílt Munkácsy MÁS/KÉP(P) című időszaki kiállítást, valamint a festőfejedelem monumentális Trilógiáját. Tovább »
A Hónap érme - szeptember

A Hónap érme - szeptember

Van, aki várja, s van, aki retteg Egyed és Egon napjától. Szeptember 1-je ugyanis az új tanév kezdete. Véget ér diák s tanár számára is a nyári szabadság, kezdődnek a munkás hétköznapok. A Déri Múzeum – a debreceni közművelődés egyik bástyájaként – a tanévre elsősorban olyan lehetőségként tekint, amellyel a tudás újabb generációk számára adható át. Tudjuk azonban, hogy az iskola nem csak a tanulásról szól. A diákélet  emberi kapcsolatokról, kihívásokról, jellemformálódásról is szól: Tovább »
A Hónap érme - augusztus

A Hónap érme - augusztus

Megnyílt az első magyar nyári egyetem – így tudósította olvasóit címlapján a Békésmegyei Közlöny 1927. július 6-án a debreceni Nyári Egyetem indulásáról. Az első előadó Sz. Kun Béla felsőházi tag, egyetemi nyilvános rendes tanár volt, aki a társadalomtudományról tartott előadást. A nyitányt a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kari Tanácsának 1927. május 9-én hozott határozata előzte meg. Három debreceni professzor – Hankiss János, Milleker Rezső és Tankó Béla – javaslatára ekkor alapították meg a Debreceni Nyári Egyetemet.  Tovább »
CRAFTER - avagy a bronzkori kerámiaművesség felélesztése...

CRAFTER - avagy a bronzkori kerámiaművesség felélesztése...

Izgalmas nemzetközi program résztvevője a debreceni Déri Múzeum, Spanyolország, Hollandia, Németország és Szerbia partnereként. Az öt európai ország nyolc intézményének együttműködésével létrejött CRAFTER (Crafting Europe in the Bronze Age and Today) célja, hogy az európai bronzkori kerámiaművességből nyert inspirációkkal segítse a modern kori kézművesség újjáélesztését. Tovább »
A Hónap érme - július

A Hónap érme - július

Tüzek járása, Debrecen siralma -  Városunk több jelképe, így a főnix és a gerundium is a tűzvészekre utal. Nem csoda, hiszen 1531 és 1802 között tizennyolcszor pusztították a lángok Debrecent, amely azonban főnix módjára mindig feléledt poraiból. 1719-ben 922 házból 400-at pusztított el a tűz, 1802-ben pedig megsemmisült a Szent András-templom is. A június 11-i mérhetetlen pusztítás azért söpörhetett végig, mert a Református Főiskolán a diáktűzoltók jó része vakáción volt, így pihentek a gerundiumok is. A nehéz bunkósbotok a lángok megfékezését szolgálták, a zömében fából készült épületek szétverésekor. A város újjáépítése idején már sokkal több téglát használtak. 1816-ban átadták a korábban leégett Kollégiumot, 1819-ben pedig megtartották az  Tovább »
Múzeumi ünnep a belvárosban

Múzeumi ünnep a belvárosban

Debrecenben ezúttal is több intézmény - a Déri Múzeum, a Modem, a Városháza, a Nagytemplom, a Szabó Magda Emlékház és a Debreceni Református Kollégium - fogott össze, hogy a Múzeumok Éjszakájának látogatói számára feledhetetlen legyen június 22-e. A tervezett Tovább »
Közös dal a Múzeumok Éjszakáján

Közös dal a Múzeumok Éjszakáján

100 éve halt meg Ady Endre, a magyar irodalom egyik legnagyobb hatású alkotója. Ady Debrecenben lett költővé, s indult el azon a pályán, ami a magyar kultúra halhatatlanjai körébe vezette. A Debreceni Irodalom Háza      Tovább »
A Hónap érme - június

A Hónap érme - június

A kétségbeesettek kiáltása - A nemzeti összetartozás napja 2010-től hivatott a világ magyarságát emlékeztetni az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára. A jövőre esedékes 100. évforduló méltó ünneplésére a történelemtudomány is készül. A törekvés egyik zászlóshajója a Trianon 100 Lendület Kutatócsoport, Ablonczy Balázs vezetésével. A centenáriumi megemlékezésekben minden bizonnyal jelentős feladat hárul majd a múzeumokra is. Tovább »