Déri Múzeum

Hírek

CRAFTER nap

CRAFTER nap

Már egy héttel korábban „bronzból” volt a vasárnap a Déri Múzeumban, ahol a CRAFTER – Európai kézművesség a bronzkorban és ma című nemzetközi kiállítás ezúttal Családi Napra várta a látogatókat.Amíg a szülők a tárlatban gyönyörködtek, a bronzkorban élő állatok agyagmását régész és restaurátor segítségével készíthették el a gyerekek.  Tovább »
A legszebb borok a múzeumban

A legszebb borok a múzeumban

Nyolcadik alkalommal várta Kelet-Magyarország egyik legszínvonalasabb boros rendezvénye hétvégén az érdeklődőket. A Debreceni Bormustrának - amely iránt óriási volt az érdeklődés - ezúttal is a Déri Múzeum adott otthont. 
A látás forradalma Rómában

A látás forradalma Rómában

Moholy-Nagy László és magyar kortársai művészetét bemutató kiállítás nyílt a debreceni Antal-Lusztig-gyűjteményből a római Modern Művészetek Galériájában. Az intézmény és a Déri Múzeum szervezésében, a Római Magyar Akadémia közreműködésével megvalósuló kiállítás sajtóbemutatójára a római kulturális intézmények főintendánsa, Maria Vittoria Marini Clarelli is ellátogatott.  Tovább »
A Cívis Város régészeti öröksége

A Cívis Város régészeti öröksége

Nyolcezer év történelméről mesél a látogatóknak a Déri Múzeum új előadássorozata. A november végén útjára indított találkozókon a „Cívis Város régészeti öröksége” címmel Debrecen és a közigazgatásilag hozzá tartozó területeken előkerült leletek alapján tanulmányozhatjuk múltunkat. Tovább »
Ünnepi óra a múzeumban

Ünnepi óra a múzeumban

Éppen öt esztendeje annak, hogy az Ady Endre Gimnázium Olvass többet!határtalanul-magyarul című olvasásnépszerűsítő vetélkedőjének egyik találkozója „beköltözött” a Debreceni Irodalom Házába. Az elmúlt években egyre több iskola számos diákja vett részt a verseny két fordulója között a Déri Múzeum tagintézményében rendezett rendhagyó Tovább »
A Hónap érme - november 2019

A Hónap érme - november 2019

Kenyerek helyett rózsák - Árpád-házi szentjeink sorában az ötödikként számon tartott Erzsébet türingiai özvegy grófné 1231. november 17-én, mindössze 24 évesen hunyt el. II. András magyar király lányát nem sokkal ezután, 1235. május 28-án avatták szenté, mivel a vizsgálat során számos csodát bizonyítottak személyéhez vagy sírjához Tovább »
Kézbe illő hagyomány

Kézbe illő hagyomány

A Hajdúszoboszlói Fazekasházért Alapítvány és a Déri Múzeum 2016-ban kötött együttműködési szerződést. Ennek keretében jött létre még az évben a néprajzi gyűjtemény tárgyaiból összeállított, az egykori alföldi paraszti háztartások használati eszközeit bemutató "Kézbe illő hagyomány" című Tovább »
Újraéled a bronzkori kerámiaművesség

Újraéled a bronzkori kerámiaművesség

A CRAFTER – avagy a bronzkori kerámiaművesség felélesztése címmel nyíló nemzetközi tárlat létrejöttét a Kreatív Európa Program keretében megvalósuló CRAFTER (Crafting Europe in the Bronze Age and Today) projektnek köszönheti.  Tovább »