Déri Múzeum

Hírek

56 emlékezete

56 emlékezete

A történelmi események 60. évfordulójának emlékére „56 Egy végtelen mondat..." és a „Formába öntött forradalom” címmel nyíltak időszaki kiállítások a Déri Múzeumban. A megnyitón elsőként Kubik Anna, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt hallhatta a közönség, majd Simicskó István honvédelmi miniszter és Papp László, Debrecen polgármestere mondott köszöntőt. Tovább »
Tank Debrecen belvárosában

Tank Debrecen belvárosában

A szabadságharc eltiprására és a harcok hőseire emlékeztet egy T34-es tank a Hatvan utcán, a Posta átjáróval szemben. 1956. november 4-én a szovjet hadsereg a Posta épületét is lőtte tankokkal. Tovább »
Tanárok találkozója

Tanárok találkozója

Immár hagyomány, hogy a könyvtáros tanárok a Debreceni Irodalom Házában tartják őszi szakmai napjukat. Idén húsz pedagógus érkezett a találkozóra.  Tovább »
Méltó helyre került

Méltó helyre került

Az egyik legnagyobb magyar drámai színésznőt, Jászai Marit Benczúr Gyula festette meg Kleopátra szerepében. A Déri Múzeumban található alkotás előtt adta át a múzeumnak szánt különleges ajándékát - Jászai Mari halotti maszkját - a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója.  Tovább »
Ünnepeljünk együtt

Ünnepeljünk együtt

A Turizmus Világnapja alkalmából – szeptember 27-én – a Déri Múzeum is rendkívüli programokkal és meglepetéssel várja látogatóit. Az érkezők óránként különféle tárlatvezetéseken vehetnek részt, s az e napon váltott belépőjegy hat időpontban is érvényes. Tovább »
Díjazott diákok

Díjazott diákok

Így képzelem a régészeti feltárást. Ezzel a címmel hirdette meg első rajzpályázatát Debrecenben a Déri Múzeum Régészeti Tára. A szeptember 1-jei határidőig 17 ifjú alkotó küldte be művét Budapestről, Bágyogszovátról, Nyíregyházáról, Berettyóújfaluból és Debrecenből.  Tovább »
Új tárlatok a Fazekasházban

Új tárlatok a Fazekasházban

„A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása" – idézte Morus Szent Tamás gondolatát dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a hajdúszoboszlói Fazekasházban.  Tovább »
Krisztus katonái

Krisztus katonái

Új, hajdú-bihari sikerről hozott hírt Magyari Márta, a Déri Múzeum etnográfusa, a Szellemi Kulturális Igazgatóság megyei referense.  Tovább »