Déri Múzeum

Hírek

Farsangi forgatag a múzeumban

Farsangi forgatag a múzeumban

A rendhagyó Családi Napon a Sokszínvirág zenekar egyenesen a Cifra palota báljára repítette a gyerekeket, ahol sok kedves és ismerős figura várta őket. Akinek kedve volt, a szereplők álarcát – Cirmos cicáét, vagy éppen Paprika Jancsiét - is elkészíthette.
Elmarad az előadás

Elmarad az előadás

Két földrész és két óceán között - avagy természeti értékek nyomában Közép-Amerika déli államaiban. Mező Szilveszter muzeológus február 24-én, délután fél ötre hirdetett előadása technikai okok miatt elmarad. A változás miatt látogatóink szíves elnézését és megértését kérjük, az előadás új időpontjáról később értesítjük majd az érdeklődőket.  
Tanártalálkozó

Tanártalálkozó

Ismét a Debreceni Irodalom Házában tartották meg szakmai napjukat a város több iskolájának pedagógusai. A magyartanárok és könyvtárosok hagyományos találkozójának szervezői a Debreceni Ady Endre Gimnázium és a Déri Múzeum. Tovább »
Titkok a dobozban

Titkok a dobozban

A Déri Múzeum munkatársai is részt vettek a Debreceni SZC Beregszászi Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája szervezte iskolai közösségi szolgálati napon. A februári találkozón a fiatalok azokkal a feladatokkal és lehetőségekkel ismerkedtek, amelyekkel a múzeumi munka során találkozhatnak.  Tovább »
„Bethlen Gábor fejedelem, Debrecen patrónusa”

„Bethlen Gábor fejedelem, Debrecen patrónusa”

„Bethlen Gábor fejedelem, Debrecen patrónusa” A Déri Múzeum új kamarakiállítása január 31-től február 26-ig tekinthető meg a Kupolateremben a Magyar Református Egyház jubileumi emlékéve keretében.   Papp László, Debrecen polgármestere, Fekete Károly tiszántúli református püspök és Kató Béla erdélyi református püspök a fejedelem méltatásával nyitották meg a tárlatot. Tovább »
A legjobbak legjobbjai a Déri Múzeumban

A legjobbak legjobbjai a Déri Múzeumban

Super 12 címmel hirdette meg első borversenyét a Magyar Borszakírók Köre. Az eredetileg 18 magyarországi borvidékről és 3 határon túli területről származó 56 fehér- és 48 vörösbort tartalmazó lista három szavazati körben folyamatosan szűkült. A minősítő kóstolóra a legtöbb voksot szerzett, és így a legjobbak közé került 12 fehér és 12 vörösbor kapott meghívást.  Tovább »
Utazás Debrecenben

Utazás Debrecenben

Milyennek látta Debrecent a 19. század közepén egy jó tollú humorista író, Pákh Albert? Az Utazás Debrecenben című írásából, melyben a vidéki élet kisszerűsége ellen tiltakozott, megtudhatják az érdeklődők. Az író látásmódját árnyalja Lakner Lajos írása Pákh Albert különös és nehéz életéről, Bényei Miklós tanulmánya a város akkori művelődési állapotairól és Papp József munkája a korabeli városképről. Humoros, érdekes, komoly és tanulságos a több mint száz év után újra megjelent írás.  Tovább »
Új kincsek a Déri Múzeumban

Új kincsek a Déri Múzeumban

Ékszerek Sárkányölő Szent György képével, Medgyessy Ferenc Kis lovasa, Schäár Erzsébet Petőfi-mellszobra, Tamás Ervin festménye, értékes dokumentumok, szecessziós falióra...s még hosszú a sor. A Déri Múzeum az elmúlt esztendőben különleges és ritka tárgyakkal tudta gyarapítani gyűjteményét. A város önkormányzatától kapott 10 millió forintos támogatásból beszerzett műtárgyak nagy részét most együtt tekinthetik meg a látogatók. A kiállításon ugyancsak helyet kaptak az elmúlt év régészeti feltárásain talált avar és szarmata kincsek kiemelkedően értékes darabjai is. Tovább »