Déri Múzeum

Hírek

A családoké lesz a főszerep!

A családoké lesz a főszerep!

Készíttess magadról manga protrét, tanulj japán ételt főzni, készíts tekercsképet a Déri Múzeum Japán Hetének utolsó napján! Többek között harcművészeti, szamurájpáncél-bemutató vár kicsit és nagyot egyaránt. A nap különlegessége, hogy Wesser Patrik fiatal dobos egy újabb műfajban mutatkozik be. Pércsi Sándor gitárossal Törös Luca zenei kíséretét adják. Luca japán dalokat fog japánul énekelni. S hogy az egészen picik se maradjanak ki, 10.30-tól Baba-mama siacu foglalkozást tart Juhász Erika 0–18 hónapos babák számára. Tovább »
 Sherlock Holmes is büszke lenne!

Sherlock Holmes is büszke lenne!

Debrecen újra pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre, amelyet 2023-ban kaphatna meg a város. A Déri Múzeum is rendkívül fontosnak tartja, hogy minél többen érezzék magukénak a pályázatot, s annak a kultúra fejlesztésére irányuló céljait. Ahogyan a város más intézményei, mindehhez a múzeum is szeretne a maga adottságaival hozzájárulni, minden generáció „meghódításával”, múzeumba hívásával. Épp ezért a tavaszi hónapokban minden 23-án detektívesdit játszva fedezhetik fel a kiállításokat a látogatók. Tovább »
Japán babakiállítás

Japán babakiállítás

Nihon ningjó - Rítus és játék címmel nyílik japán babakiállítás március 26-án a Déri Múzeumban. A tárlatot Japán magyarországi nagykövete nyitja meg. Az esemény egyben a múzeum április 1-jéig tartó Japán Hetének nyitánya is lesz. Tovább »
Gondolkodjunk Sherlock módra!

Gondolkodjunk Sherlock módra!

Március, április és május 23-án a múzeum kiállítási egységeiben „elrejtünk“ egy-egy tárgyat! Ésszel és tudással bárki rájuk találhat, a tárgyak ugyanis nem illenek a „képbe“. A keresésre 14-tól 18 óráig adunk időt! Tovább »
Elismerés

Elismerés

Holló László festőművész szellemi, kulturális és művészeti emléke, valamint hagyatékának ápolásáért kapott kitüntetést Tiszadada önkormányzatától Hajdú-Bihar megye két muzeológusa. A szakemberek a művész születésének 130. évfordulója alkalmából vehették át az oklevelet. Gratulálunk az elismeréshez Korompainé Mocsnik Mariannának, a Bihari Múzeum vezetőjének, és kollégánknak, Korompai Balázsnak, a Déri Múzeum történészének.
Rendhagyó irodalomóra

Rendhagyó irodalomóra

Ismét a Debreceni Irodalom Házában találkoztak az „Olvass többet!határtalanul magyarul” vetélkedő második fordulójára készülő diákok. Az Ady-gimnázium szervezte nemzetközi olvasásnépszerűsítő versenyen ezúttal Antoine de Saint-Exupery: A kis herceg, és Mikszáth Kálmán : Két koldusdiák című művét ismerik meg jobban az indulók.  Tovább »
Nihon ningjó - Rítus és játék

Nihon ningjó - Rítus és játék

Japán babakiállítás nyílik március 26-án a Déri Múzeumban. A tárlathoz egyhetes rendezvénysorozat kapcsolódik, melynek előzményeként japán hallgatók érkeztek a múzeumba.  Tovább »
Holló László emlékezete

Holló László emlékezete

Születésének 130. évfordulója alkalmából sokan idézték fel a Kossuth-és Munkácsy díjas debreceni festőművész alakját. Az alkotó mellszobránál a debreceni Déri Múzeum munkatársai is elhelyezték az emlékezés koszorúit.