Déri Múzeum

Hírek

A Város Napján

A Város Napján

Ingyenesen tekinthető meg 2018. április 11-én a Déri Múzeum valamennyi kiállítása. Ugyancsak ingyenesek lesznek a tárlatvezetések is. A jeles napon 11, és 14 órától Korompai Balázs történész muzeológus  kalauzolja az érdeklődőket az 1848 emlékezetét őrző kiállításban, ahol a forradalmi események debreceni vonatkozásait ismerhetik meg  Tovább »
Fejedelmek udvarában - tárlatbúcsúztató

Fejedelmek udvarában - tárlatbúcsúztató

„A hit megtartó ereje - Az Erdélyi Fejedelemség és Debrecen” című kiállítás záró rendezvényén a reneszánsz kort idézték a programok. Fegyverek és hatalmi jelvények az erdélyi pénzeken címmel a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Tárának igazgatóhelyettese Dr. Kovács S. Tibor, míg A hódító iszlám vasökle - kelet nehézlovassága Tovább »
Olvass többet! 2018

Olvass többet! 2018

Minden eddiginél nagyobb csapat, több mint hatvan diák vett részt az Olvass többet! határtalanul-magyarul nemzetközi irodalmi vetélkedő rendhagyó magyaróráján a Debreceni Irodalom Házában. A Déri Múzeum és a Debreceni Ady Endre Gimnázium együttműködésével  Tovább »
Vallásszabadság és kulturális sokszínűség

Vallásszabadság és kulturális sokszínűség

Az erdélyi és a felső-magyarországi reformáció Vallásszabadság és kulturális sokszínűség, egy régió tartós jellegzetessége. A fenti címmel tartott előadást a Déri Múzeum Dísztermében Harald Roth, a Német Kulturális Fórum igazgatója.
Csak Bach!

Csak Bach!

Johann Sebastian Bach születésének 333. évfordulóján a Déri Múzeum is csatlakozott a Bach Mindenkinek Fesztiválhoz, s így a nemzetközi mozgalomhoz, melyet egy New York-i csellista, Dale Henderson indította útjára 2010 ben. A „Bach in the Subways" program keretében világszerte  Tovább »
Kitüntetés

Kitüntetés

Kuzsinszky Bálint-emlékérmet vehetett át Dani János, a Déri Múzeum régészeti igazgatóhelyettese. A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat alapította elismerést 1941 óta minden évben egy kiemelkedő tudományos eredményeket elérő régésznek adományozzák.
Megjelent az első kötet

Megjelent az első kötet

Hat művész csaknem félezer alkotása katalógusban, és csaknem 300 munkája a falakon - az éppen ötven éve formálódó Antal-Lusztig-gyűjteményt feldolgozó első szakkatalógust március 9-én láthatta először a nagyközönség. Tovább »
Cívis Álom - több mint kétezer diák verseng

Cívis Álom - több mint kétezer diák verseng

Végéhez közeledik a háromfordulós középiskolai várostörténeti vetélkedő, amelyet a Debreceni Tankerületi Központ hirdetett meg, s amelynek társszervezője a Déri Múzeum. A megmérettetés célja, hogy a diákok minél többet tudjanak meg Debrecenről: történelméről, művészetéről, irodalmáról és az egykori városlakók életéről.  Tovább »