Déri Múzeum

Hírek

Kossuth Lajos azt üzente...

Kossuth Lajos azt üzente...

Ezzel a címmel nyílt új '49-es emlékkiállítás a „Debrecen, a szabadság fővárosa” című rendezvénysorozat keretében a Déri Múzeumban. A megnyitón résztvevőket - a Debreceni Népi Együttes táncosainak toborzója után - Komolay Szabolcs, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere és Angi János, a Déri Múzeum igazgatója köszöntötte. Tovább »
Bolgár kultúra, bolgár ízek

Bolgár kultúra, bolgár ízek

Remek hangulatú találkozót tartott Debrecenben a Bolgár Kisebbségi Önkormányzat és a Déri Múzeum. A tematikus napon dr. Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke, Rumenov Daniel, a Sumeni Regionális Történeti Múzeum, valamint Angi János, a Déri Múzeum igazgatója köszöntötte a résztvevőket. A program során Tovább »
A Trilógiát tekintette meg a spanyol nagykövet

A Trilógiát tekintette meg a spanyol nagykövet

Debrecenbe érkezett a Spanyol Királyság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Anunciada Fernández de Córdova y Alonso Viguera asszony. A diplomata a Déri Múzeumban is látogatást tett, ahol Munkácsy Mihály Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó, monumentális méretű alkotásait tekintette meg.
A Hónap érme - március

A Hónap érme - március

A háromkrajcáros titkai -  Az 1848. március 15-i forradalmat követően Magyarország szuverenitásának fontos lépcsőfoka volt az önálló magyar pénzkibocsátás elindítása. A magyar pénz történetében mérföldkőnek tekinthető ez az időszak. Bár a Habsburg uralkodók alatt is készültek magyar szimbólumokkal veretek (pl. címer vagy Madonna), a szabadságharc pénzein szerepelt először magyar nyelvű felirat. A hivatalos pénznem a forint lett, melynek váltója a krajcár (régiesen krajczár).  Tovább »
Munkácsy emlékérmék

Munkácsy emlékérmék

A Déri Múzeum Munkácsy Termében, a festőóriás születésének 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank ezüst és színesfém emlékérméket bocsátott ki. Az ünnepségen Papp László, Debrecen polgármestere, Kósa Lajos országgyűlési képviselő és Angi János, a Déri Múzeum igazgatója köszöntötte a résztvevőket. A Krisztus-trilógiát Fodor Éva Tovább »
Kerámianap

Kerámianap

Szakmai találkozóra invitálta az érdeklődőket a Déri Múzeum. A program a 'Párhuzamosok találkozása' tárlathoz kapcsolódott. A szabadság fővárosa címmel hívott életre városunk vezetése különleges rendezvénysorozatot, amellyel felidézi, hogy 1849-ben fél évig Debrecen volt a nemzet fővárosa. Ehhez a Déri Múzeum is csatlakozott, többek  Tovább »
A Hónap érme - február

A Hónap érme - február

Érem a Trilógia alkotójának -  Izgalmasan indult az idei év a debreceni Déri Múzeumban. „A másik főváros – Kossuth és Debrecen 1849” című időszaki kiállítás megnyitására, január 6-ra városunkba érkezett, s azóta is a múzeumban látható a magyar Szent Korona hiteles másolata. Mindössze három nappal később pedig napvilágot látott a hír: történelmi döntés született, a magyar állam megvásárolja Munkácsy  Tovább »
Közösen emlékezik Debrecen és Nagyvárad

Közösen emlékezik Debrecen és Nagyvárad

A 100 esztendővel ezelőtt elhunyt Ady Endre személye sok szállal fűzi össze a két várost, amelyek az évforduló alkalmából megemlékezés-sorozatot rendeznek. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be az érintettek abban az épületben, ahol a hajdani Angol Királynő Szálloda Bunda éttermében  Tovább »