Déri Múzeum

Hírek

Közösen emlékezik Debrecen és Nagyvárad

Közösen emlékezik Debrecen és Nagyvárad

A 100 esztendővel ezelőtt elhunyt Ady Endre személye sok szállal fűzi össze a két várost, amelyek az évforduló alkalmából megemlékezés-sorozatot rendeznek. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be az érintettek abban az épületben, ahol a hajdani Angol Királynő Szálloda Bunda éttermében  Tovább »
Super 12 a Déri Múzeumban

Super 12 a Déri Múzeumban

A Magyar Borszakírók Köre harmadik alkalommal teszi közzé azoknak a magyar termelők által készített száraz és félszáraz, fehér és vörös boroknak a „Super 12” listáját, amelyeket tagjai elmúlt évi  tapasztalataik alapján a legjobbaknak ítéltek. A díjak ünnepélyes átadása - immár hagyományosan - a debreceni Déri Múzeumban lesz,  Tovább »
Díjátadó a Magyar Kultúra Napján

Díjátadó a Magyar Kultúra Napján

A Déri Múzeum Munkácsy-termében adták át január 22-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Debrecen Kultúrájáért Díjakat és az alkotói ösztöndíjakat. Az ünnepi eseményen Debrecen városa hivatalosan is birtokba vette Munkácsy Mihály Golgota című festményét.
Új nemzetközi együttműködés

Új nemzetközi együttműködés

Együttműködési keretszerződést írt alá a Déri Múzeumban Angela Lupşea, a Nagyváradi Várostörténeti Múzeum - Kulturális Komplexum főigazgatója és dr. Angi János, a debreceni Déri Múzeum igazgatója. A két intézményvezető ezzel a szerződéssel erősíti meg szándékát, hogy a jövőben még szorosabbra vonják a két múzeum közötti szakmai kapcsolatokat.
Tovább látható a Szent Korona

Tovább látható a Szent Korona

A szabadság fővárosa címmel hívott életre városunk vezetése különleges rendezvénysorozatot, amellyel felidézi, hogy 1849-ben fél évig Debrecen volt a nemzet fővárosa. Az események első programjaként – a Nemzeti Múzeum jóvoltából – Debrecenbe érkezett a magyar Szent Korona hiteles másolata, amely a Déri Múzeum „A másik főváros – Kossuth és  Tovább »
Együtt marad a Trilógia

Együtt marad a Trilógia

Az állam megvásárolta Munkácsy Mihály Golgota című festményét. Ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter január 9-én, a  az Országház Munkácsy-termében tartott sajtótájékoztatón jelentette be. Így most már a Munkácsy-trilógia mindhárom festményének – a Krisztus Tovább »
„A másik főváros – Kossuth és Debrecen 1849”

„A másik főváros – Kossuth és Debrecen 1849”

A szabadság fővárosa - ezzel a címmel hív életre városunk vezetése  különleges rendezvénysorozatot, amellyel felidézi, hogy 1849-ben fél évig Debrecen volt a nemzet fővárosa. Az események első programjaként – a Nemzeti Múzeum jóvoltából – Debrecenbe érkezett a magyar Szent Korona hiteles másolata, amely a Déri Múzeum kupolatermében lesz   Tovább »
A Hónap érme - január

A Hónap érme - január

Egy dicső korszak lánglelkű alkotója -  Az utókor híven őrzi emlékét, milyen fontos szerepet játszott Kossuth Lajos hazánkban, az 1848-49-es időszakban. A szabadságharc leverését követően, a passzív ellenállás időszakában az emigrációba menekült Kossuth testesítette meg sokak számára a szabadságot, a Habsburg Birodalomtól való függetlenséget. Tovább »