Déri Múzeum

Hírek

Történelem és emlékezet

Történelem és emlékezet

A Déri Múzeum egész napos konferenciájának vendégeit Komolay Szabolcs, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere és Angi János múzeumigazgató köszöntötte. Az előadók elsőként az emlékezet fogalmát, majd azt 1848-49 tükrében járták körül. Tovább »
Dupláztak a Dériben

Dupláztak a Dériben

Öt éve – 2014 tavasza óta – rendezi meg a Debreceni Ady Endre Gimnázium Olvass többet! határtalanul-magyarul nemzetközi olvasást népszerűsítő versenyének szóbeli fordulóját. Ebben az esztendőben az adysokon kívül a Péchy Mihály Szakgimnáziumból, Hajdúszoboszlóról a Hőgyes  Tovább »
Emléktalálkozó

Emléktalálkozó

Kossuth Lajos halálának 125. évfordulóján idézte fel az államférfi alakját a Déri Múzeum. Az esemény meghívottjait dr. Angi János, a Déri Múzeum igazgatója köszöntötte, majd Kossuth és Debrecen címmel dr. Orosz István akadémikus, professor emeritus tartott előadást. Ezt Tovább »
Kossuth Lajos azt üzente...

Kossuth Lajos azt üzente...

Ezzel a címmel nyílt új '49-es emlékkiállítás a „Debrecen, a szabadság fővárosa” című rendezvénysorozat keretében a Déri Múzeumban. A megnyitón résztvevőket - a Debreceni Népi Együttes táncosainak toborzója után - Komolay Szabolcs, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere és Angi János, a Déri Múzeum igazgatója köszöntötte. Tovább »
Bolgár kultúra, bolgár ízek

Bolgár kultúra, bolgár ízek

Remek hangulatú találkozót tartott Debrecenben a Bolgár Kisebbségi Önkormányzat és a Déri Múzeum. A tematikus napon dr. Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke, Rumenov Daniel, a Sumeni Regionális Történeti Múzeum, valamint Angi János, a Déri Múzeum igazgatója köszöntötte a résztvevőket. A program során Tovább »
A Trilógiát tekintette meg a spanyol nagykövet

A Trilógiát tekintette meg a spanyol nagykövet

Debrecenbe érkezett a Spanyol Királyság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Anunciada Fernández de Córdova y Alonso Viguera asszony. A diplomata a Déri Múzeumban is látogatást tett, ahol Munkácsy Mihály Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó, monumentális méretű alkotásait tekintette meg.
A Hónap érme - március

A Hónap érme - március

A háromkrajcáros titkai -  Az 1848. március 15-i forradalmat követően Magyarország szuverenitásának fontos lépcsőfoka volt az önálló magyar pénzkibocsátás elindítása. A magyar pénz történetében mérföldkőnek tekinthető ez az időszak. Bár a Habsburg uralkodók alatt is készültek magyar szimbólumokkal veretek (pl. címer vagy Madonna), a szabadságharc pénzein szerepelt először magyar nyelvű felirat. A hivatalos pénznem a forint lett, melynek váltója a krajcár (régiesen krajczár).  Tovább »
Munkácsy emlékérmék

Munkácsy emlékérmék

A Déri Múzeum Munkácsy Termében, a festőóriás születésének 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank ezüst és színesfém emlékérméket bocsátott ki. Az ünnepségen Papp László, Debrecen polgármestere, Kósa Lajos országgyűlési képviselő és Angi János, a Déri Múzeum igazgatója köszöntötte a résztvevőket. A Krisztus-trilógiát Fodor Éva Tovább »