Déri Múzeum

Hírek

Papírpénzek hava 3.

Papírpénzek hava 3.

Májusban gyakori célpontja múzeumunk az osztálykirándulásoknak. Egykoron magam is egy ilyen program keretében léptem át először a Déri Múzeum kapuját. Ez az élmény most sokaknak elmarad a járványveszély miatt. A Déri Múzeum Numizmatikai Gyűjteménye azonban májusban heti egy papírpénz bemutatásával megkísérli pótolni múzeumlátogatás élményét. Tovább »
Az egyszarvú és a rajongó

Az egyszarvú és a rajongó

Digitális iskolai múzeumi oktatási napot szervez a múzeumok nemzetközi napja alkalmából május 18-ra a Mozaik Múzeumtúra: a Demó névre hallgató programban csaknem húsz múzeum vesz részt történelmi, irodalmi, néprajzi, zenei múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, online feladványokkal, játékokkal, videókkal, virtuális túrákkal. Tovább »
Papírpénzek hava 2.

Papírpénzek hava 2.

Hadifogolytáborok szükségpénzei - A nagy államalakulatok közül – az Orosz Birodalmat leszámítva – gazdaságilag leginkább az Osztrák-Magyar Monarchia nem volt felkészülve az első világháború okozta nehézségekre. Emiatt már 1915–16-ban válságba került az  Tovább »
Papírpénzek hava 1.

Papírpénzek hava 1.

A kiegyezést követően az Osztrák-Magyar Monarchia tartományainak pénzrendszerét egységesítették, így az ezüst alapú osztrák-magyar forint lett az ország pénzneme. A 19. században azonban folyamatosan esett az ezüst árfolyama a kitermelés növekedése miatt. Az ehhez kötött forint Tovább »
Kincseink visszavárnak!

Kincseink visszavárnak!

A Déri Múzeumban a vírushelyzet idején sem állt le az élet. A munkatársak egy része otthonról látja el munkáját, készülnek a jövő évi kiállításokra, tanulmányokat írnak. A régészek több feltáráson is dolgoznak, a teremőrök, gyűjteménykezelők és restaurátorok a jelenleg nem látogatható állandó és időszaki kiállítások tereit szépítik meg, teszik Tovább »
A Hónap érme - 2020. május

A Hónap érme - 2020. május

Ulászló aranya - Hunyadi Mátyás 1490-ben bekövetkezett halála után régi ellensége, a cseh uralkodó, Ulászló került a magyar trónra. Uralkodásával vette kezdetét a magyar középkor később Jagelló-kornak nevezett majd négy évtizedes záró korszaka. Ulászlót a legtöbb szakirodalom gyengekezű uralkodóként írja le, aki messze nem képes kincstárának jövedelmét a Hunyadi-kori szinten biztosítani. A legújabbkutatások ezt a képet árnyalják, figyelmükbe is ajánljuk az egyik ide vágó online tartalmat. Tovább »
Kelták Debrecenben

Kelták Debrecenben

Értékes leletekre bukkantak a Déri Múzeum régészei, akik a mostani nehéz időszakban is folyamatosan végzik munkájukat. A Déri Múzeum Régészeti Tára a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-vel kötött szerződés értelmében régészeti megelőző feltárást végzett a városban, a Derék utca végén található beruházási területen. A kb. 8.000 m2 nagyságú Tovább »
Bezöldült a múzeum!

Bezöldült a múzeum!

A Magyar Múzeumok online magazin közvetítésével hozzánk is elérő, közösségi oldalainkon - s az alább is - olvasható felhívásnak megfelelően, a Föld védelme érdekében indított kampányhoz híven logónk e színben tündököl a héten, s mi is kiválasztottuk-ajánljuk gyűjteményünk egyik különleges, zöld tárgyát. Tovább »