Déri Múzeum

Hírek

TRIANON 100 - virtuális kiállítás

TRIANON 100 - virtuális kiállítás

„Nem kell beszélni róla sohasem, De mindig, mindig gondoljunk reá” - E gondolatot olvashatjuk Juhász Gyula Trianon című versében, amely a "Trianon 100 emlékkiállítás Debrecen" virtuális tárlat főcíme és vezérgondolata is egyben. A Déri Múzeum első ilyen jellegű kiállításában  Tovább »
Digitális módszertani nap a játékosítás jegyében

Digitális módszertani nap a játékosítás jegyében

  A Déri Múzeum egyik múzeumpedagógusa, Aranyi Fruzsina a fenti címmel tart online prezentációt a Debreceni Irodalom Házában nyáron nyílt Adybandi ébresztése című időszaki kiállításhoz kapcsolódó múzeumi nyomozásról. Tovább »
Felhívás június 4-ére!

Felhívás június 4-ére!

FELHÍVÁS  A trianoni diktátum aláírásának századik évfordulóján a történelmi egyházak templomaiban megszólalnak a harangok, a főváros kezdeményezte, hogy egy percre Budapesten álljon meg a közlekedés.  Úgy érezzük, kivételes, történelmi pillanat jött el, hogy úgy emlékezzünk a régi hazára, az elődök nagyszerű teljesítményére... Tovább »
A Hónap érme - 2020 június

A Hónap érme - 2020 június

Civitas Fidelissima – A hűség városa - A trianoni békeszerződés centenáriumán a Déri Múzeum Numizmatikai Gyűjteménye az egyetlen tartós revíziós eredményről, az 1921-es soproni népszavazásról  Az első világháború után a győztes antanthatalmak először Ausztriával kötöttek Tovább »
Debreceni kiállítással nyitott a Római Modern Művészetek Galériája

Debreceni kiállítással nyitott a Római Modern Művészetek Galériája

A Galleria d'Arte Moderna vírus utáni időszámítása azzal a Moholy-Nagy László és magyar kortársainak művészetét bemutató kiállítással kezdődött, amely az Antal-Lusztig-gyűjteményből érkezett. A galéria és a debreceni Déri Múzeum szervezésében, a Római Magyar Akadémia közreműködésével megvalósult tárlat A látás forradalma ˗ A Bauhaus felé címmel 2019. november 28-tól volt látható a helyszínen. A pandémia miatt márciusban bezárt az intézmény, ám az olasz szakemberek kérésére ezzel a kiállítással is nyitotta meg újra kapuit május 18-án. Az Antal-Lusztig- gyűjteményből készült válogatás előreláthatóan augusztus 23-ig várja majd Róma belvárosában a látogatókat. Tovább »
Papírpénzek hava 4.

Papírpénzek hava 4.

A soha nem volt debreceni szükségpénzek 1919-ből - A román csapatok 1919. április 23-án megszállták Debrecent. A Tanácsköztársaság hatalma ezzel a Tiszántúlon megszűnt. A politikai élet, a közigazgatás, a gazdasági tevékenység, s nem utolsósorban a pénzgazdálkodás  Tovább »
Kilencven éve nyílt meg a Déri Múzeum

Kilencven éve nyílt meg a Déri Múzeum

„Építsünk hajlékot a múzsáknak” - Debrecen kulturális életében jelentős helyet foglal el az 1920. június 4. és 1930. május 25. közötti időszak. Akkor, amikor az ország egésze a trianoni döntés által okozott veszteség bénultságában éli mindennapjait, Debrecenben a város arculatát évszázadokra meghatározó két, oktatási és művelődési intézmény Tovább »
Papírpénzek hava 3.

Papírpénzek hava 3.

Májusban gyakori célpontja múzeumunk az osztálykirándulásoknak. Egykoron magam is egy ilyen program keretében léptem át először a Déri Múzeum kapuját. Ez az élmény most sokaknak elmarad a járványveszély miatt. A Déri Múzeum Numizmatikai Gyűjteménye azonban májusban heti egy papírpénz bemutatásával megkísérli pótolni múzeumlátogatás élményét. Tovább »