Déri Múzeum

Hírek

Jogar és Trilógia

Jogar és Trilógia

A Múzeumok Éjszakáján, június 24-én lekerül a lepel a Golgotáról, jelentette be a Déri Múzeumban tartott sajtótájékoztatóján Papp László polgármester. Debrecen, mint az idei esztendő rendezvénysorozatának „fővárosa”, nem pusztán történelmi szenzációval – Bocskai István fejedelmi buzogányának bemutatásával – várja az érdeklődőket. Tovább »
Déri-kiadvány a Könyvhéten

Déri-kiadvány a Könyvhéten

A 88. Ünnepi Könyvhétre jelent meg újra Tar Sándor Tájékoztató című írása korabeli dokumentumokkal és fotókkal kiegészítve. A kiadványt Lakner Lajos a Déri Múzeum irodalomtörténésze szerkesztette. A szöveg értelmezéséhez Bartha Eszter, Deczki Sarolta, Kálai Sándor és Lakner Lajos tanulmányai nyújtanak bevezetést. Tovább »
Nappal is ragyognak!

Nappal is ragyognak!

Számos intézmény fogott össze Debrecenben, hogy az idei gyermeknap az eddigieknél is emlékezetesebb legyen kicsik és nagyok számára.A szervezők közös sajtótájékoztatón számoltak be a tervekről. http://www.dehir.hu/debrecen/ekkora-osszefogasra-meg-nem-volt-pelda-a-debreceni-gyermeknapon/2017/05/24/
Születésnap a Mézesudvarban

Születésnap a Mézesudvarban

Látványos, színes, illatos, vidám programokkal várta vendégeit idén a X. Debreceni Mézeskalács Fesztivál. A kétnapos rendezvénysorozatot a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum és Debreceni Irodalom Háza udvarán nem csak a közönség, az időjárás is kegyeibe fogadta.
Ethno-grafika

Ethno-grafika

A debreceni Déri Múzeum és a nagyváradi Körösvidéki Múzeum kapcsolata több évtizedes múltra tekint vissza. Az 1970-es évek elején nyílt meg Nagyváradon az első, Debrecenből érkezett néprajzi kiállítás, amely a magyar népi kerámia kiemelkedő tárgyi emlékeit mutatta be. Később kölcsönös kiállításcserékre, majd közös kiállítások rendezésére is volt példa. Tovább »
Tárgymesék - legénykoszorú és cukros perec

Tárgymesék - legénykoszorú és cukros perec

Életünk nagy fordulóit szimbolikus tárgyak kísérik. Ilyen tárgy a debreceni csizmadia legények koszorúja is, amely kúp alakú formája alapján inkább korona, ugyanakkor fejen soha nem viselték. A legénykoszorúnak, mint rítustárgynak, az átmeneti rítusok kellékének közeli és távoli párhuzamait, értelmezési lehetőségeit járta körül a Tárgymesék sorozat legutóbbi rendezvénye. Tovább »
Közösségek Hete a múzeumban

Közösségek Hete a múzeumban

A közösségi kezdeményezés, a társadalmi együttműködés, az aktív szerepvállalás, a nyitott, befogadó társadalom eszményének népszerűsítése az új, országos rendezvénysorozat célja. A programot a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft., és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciuma indítja. Első alkalommal május 8-a és 14-e között. A Közösségek Hetéhez a Déri Múzeum is csatlakozik. Tovább »
A helyszín változik-a hangulat marad!

A helyszín változik-a hangulat marad!

Kerek évfordulót ünnepel idén a Déri Múzeum hagyományos nagy rendezvénye, a Debreceni Mézeskalács Fesztivál. A tizedik programsorozat május 20-án és 21-én a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum és Debreceni Irodalom Háza udvarán színes, ízes és illatos eseményeket kínál. A látogatók megismerkedhetnek az igazi debreceni mézeskalács készítésével, díszítésével, de lesz mézesbaba szépségverseny, bábszínházi előadások, népzene, néptánc és Balkán Fanatic koncert is.