Déri Múzeum

Hírek

A Hónap érme - 2020 június

A Hónap érme - 2020 június

Civitas Fidelissima – A hűség városa - A trianoni békeszerződés centenáriumán a Déri Múzeum Numizmatikai Gyűjteménye az egyetlen tartós revíziós eredményről, az 1921-es soproni népszavazásról  Az első világháború után a győztes antanthatalmak először Ausztriával kötöttek Tovább »
Debreceni kiállítással nyitott a Római Modern Művészetek Galériája

Debreceni kiállítással nyitott a Római Modern Művészetek Galériája

A Galleria d'Arte Moderna vírus utáni időszámítása azzal a Moholy-Nagy László és magyar kortársainak művészetét bemutató kiállítással kezdődött, amely az Antal-Lusztig-gyűjteményből érkezett. A galéria és a debreceni Déri Múzeum szervezésében, a Római Magyar Akadémia közreműködésével megvalósult tárlat A látás forradalma ˗ A Bauhaus felé címmel 2019. november 28-tól volt látható a helyszínen. A pandémia miatt márciusban bezárt az intézmény, ám az olasz szakemberek kérésére ezzel a kiállítással is nyitotta meg újra kapuit május 18-án. Az Antal-Lusztig- gyűjteményből készült válogatás előreláthatóan augusztus 23-ig várja majd Róma belvárosában a látogatókat. Tovább »
Papírpénzek hava 4.

Papírpénzek hava 4.

A soha nem volt debreceni szükségpénzek 1919-ből - A román csapatok 1919. április 23-án megszállták Debrecent. A Tanácsköztársaság hatalma ezzel a Tiszántúlon megszűnt. A politikai élet, a közigazgatás, a gazdasági tevékenység, s nem utolsósorban a pénzgazdálkodás  Tovább »
Kilencven éve nyílt meg a Déri Múzeum

Kilencven éve nyílt meg a Déri Múzeum

„Építsünk hajlékot a múzsáknak” - Debrecen kulturális életében jelentős helyet foglal el az 1920. június 4. és 1930. május 25. közötti időszak. Akkor, amikor az ország egésze a trianoni döntés által okozott veszteség bénultságában éli mindennapjait, Debrecenben a város arculatát évszázadokra meghatározó két, oktatási és művelődési intézmény Tovább »
Papírpénzek hava 3.

Papírpénzek hava 3.

Májusban gyakori célpontja múzeumunk az osztálykirándulásoknak. Egykoron magam is egy ilyen program keretében léptem át először a Déri Múzeum kapuját. Ez az élmény most sokaknak elmarad a járványveszély miatt. A Déri Múzeum Numizmatikai Gyűjteménye azonban májusban heti egy papírpénz bemutatásával megkísérli pótolni múzeumlátogatás élményét. Tovább »
Az egyszarvú és a rajongó

Az egyszarvú és a rajongó

Digitális iskolai múzeumi oktatási napot szervez a múzeumok nemzetközi napja alkalmából május 18-ra a Mozaik Múzeumtúra: a Demó névre hallgató programban csaknem húsz múzeum vesz részt történelmi, irodalmi, néprajzi, zenei múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, online feladványokkal, játékokkal, videókkal, virtuális túrákkal. Tovább »
Papírpénzek hava 2.

Papírpénzek hava 2.

Hadifogolytáborok szükségpénzei - A nagy államalakulatok közül – az Orosz Birodalmat leszámítva – gazdaságilag leginkább az Osztrák-Magyar Monarchia nem volt felkészülve az első világháború okozta nehézségekre. Emiatt már 1915–16-ban válságba került az  Tovább »
Papírpénzek hava 1.

Papírpénzek hava 1.

A kiegyezést követően az Osztrák-Magyar Monarchia tartományainak pénzrendszerét egységesítették, így az ezüst alapú osztrák-magyar forint lett az ország pénzneme. A 19. században azonban folyamatosan esett az ezüst árfolyama a kitermelés növekedése miatt. Az ehhez kötött forint Tovább »