Déri Múzeum

Hírek

Közlemény

Közlemény

A Magyar Régész Szövetség (MRSZ) elnöksége megütközéssel szembesült az utóbbi időszakban elszaporodó, a fémkeresős tevékenységet népszerűsítő, azt korlátozás nélkül űzhető, szabadidős tevékenységként beállító médiamegjelenések sorával. Rendkívül károsnak tartjuk az ilyen könnyed hangvételű tartalmakat, mivel azok – félretájékoztatva az olvasókat és nézőket – jogszabályellenes  Tovább »
Magángyűjtemények helye/helyzete a közgyűjteményekben

Magángyűjtemények helye/helyzete a közgyűjteményekben

A Déri Múzeumban tartott konferencia a Párhuzamosok találkozása című kiállításhoz kapcsolódott. A résztvevőket elsőként dr. Angi János igazgató köszöntötte, majd Magyari Márta tárvezető, a kiállítás kurátora beszélt a múzeum néprajzi tárában található magángyűjteményekről. A résztvevők ezt követően  Császi Irén: Holló Valéria gyűjteménye  Tovább »
Konferencia Spanyolországban

Konferencia Spanyolországban

A Déri Múzeum vezető régészei is részt vettek a Spanyolországban tartott konferencián, amelyet az Európai Kultúra Éve 2018 program keretében keramikusok és régészek számára rendeztek Mulában, hogy újraértelmezzék az őskori kerámiák készítési hagyományait. Tovább »
A Hónap Érme - november

A Hónap Érme - november

  Gondolta volna, hogy az észak-amerikai kontinens országa, Kanada éremverésében egy magyar származású művész is szerepet játszott? Pedig így volt, sőt Dora de Pédery-Hunt volt az első nem brit művész, aki II. Erzsébet királynő portréját elkészíthette. Dr. Forbáth Péternek köszönhetően a Déri Múzeum Numizmatikai Gyűjteménye is őriz az így készült érmékből néhány példányt. Tovább »
Múzeumok Őszi Fesztiválja

Múzeumok Őszi Fesztiválja

Óvodapedagógusok látogattak - debreceni és környékbeli intézményekből - a Déri Múzeumba. A találkozón az idei tanévben a múzeumban és tagintézményeiben ajánlott foglalkozásokat mutatták be a szakemberek a vendégeknek.
Az Ördögárok titkai

Az Ördögárok titkai

Tudományos szenzációról számoltak be rendkívüli sajtótájékoztatójukon a Budavári Nonprofit Kft. és a Déri Múzeum régészei. A szakemberek az elmúlt hetekben az M4-es autópálya mentén, a román-magyar határ utolsó lelőhelyén dolgoztak. Az Ördög avagy Csörsz-árok vonalának feltárása soha vissza nem térő alkalom a régészet és a történelemtudomány képviselőinek, hogy e legendás védelmi vonal múltjáról az eddiginél jóval pontosabb információkat szerezhessenek. Tovább »
TOBRELUTS – Mitológia újratöltve

TOBRELUTS – Mitológia újratöltve

Katalógus bemutatóra várta az érdeklődőket a Déri Múzeum a MODEM-be. A beszélgetés résztvevői Olga Tobreluts képzőművész, és Kónya Ábel kurátor voltak, míg a moderátor szerepét Gyürky Katalin irodalomtörténész, kritikus, műfordító vállalta. A könyvbemutató témája a művésznő tavalyi kiállítását bemutató katalógus volt.  Tovább »
A Hónap Érme - október

A Hónap Érme - október

Hazánk históriájában mindig kiemelkedő, fontos eseményekre emlékeztetnek az évfordulók. Kétségtelen, hogy ilyen mérföldkő volt I. (Hunyadi) Mátyás királlyá választása, melynek idén ünnepeljük 560. évfordulóját. Trónra kerülésének jubileuma alkalmából 2017 decemberében a nemzetpolitikai államtitkárság a 2018-as esztendőt Mátyás-emlékévvé nyilvánította. Tovább »