Déri Múzeum

Hírek

„De lelkem Isten megnyitá

„De lelkem Isten megnyitá" - 2018

A Déri Múzeum Arany János emlékkiállítása mostantól Mátészalkán látható. Helyszínén, a város zsinagógájában Mátészalka polgármestere, dr. Hanusi Péter és a Szatmári Múzeum igazgatója, dr. Cservenyák László köszöntötte a vendégeket. A tárlatot Oláh András költő nyitotta  Tovább »

"A sziklától a kőbaltáig, az erdőtől a sivatagig"

Az ember hatása a klímaváltozásra az Őskorban: egy eszköz története címmel nyílt meg a Déri Múzeum legújabb időszaki kiállítása. A didgeridoo futamokkal induló megnyitón Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere és dr. Dani János, a Déri Múzeum régészeti igazgatóhelyettese köszöntötte a vendégeket, Tovább »
Többet olvasók a múzeumban

Többet olvasók a múzeumban

Egy hajdúszoboszlói, egy szolnoki-budapesti és hat debreceni: egy TÁG-Ady vegyes, két péchys és három adys csapat játszott, ajánlott könyvet, tett múzeumi sétát, válaszolt villámkérdésekre a Debreceni Ady Endre Gimnázium Olvass Többet nemzetközi irodalmi vetélkedőjén.  Tovább »
A Város Napján

A Város Napján

Ingyenesen tekinthető meg 2018. április 11-én a Déri Múzeum valamennyi kiállítása. Ugyancsak ingyenesek lesznek a tárlatvezetések is. A jeles napon 11, és 14 órától Korompai Balázs történész muzeológus  kalauzolja az érdeklődőket az 1848 emlékezetét őrző kiállításban, ahol a forradalmi események debreceni vonatkozásait ismerhetik meg  Tovább »
Fejedelmek udvarában - tárlatbúcsúztató

Fejedelmek udvarában - tárlatbúcsúztató

„A hit megtartó ereje - Az Erdélyi Fejedelemség és Debrecen” című kiállítás záró rendezvényén a reneszánsz kort idézték a programok. Fegyverek és hatalmi jelvények az erdélyi pénzeken címmel a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Tárának igazgatóhelyettese Dr. Kovács S. Tibor, míg A hódító iszlám vasökle - kelet nehézlovassága Tovább »
Olvass többet! 2018

Olvass többet! 2018

Minden eddiginél nagyobb csapat, több mint hatvan diák vett részt az Olvass többet! határtalanul-magyarul nemzetközi irodalmi vetélkedő rendhagyó magyaróráján a Debreceni Irodalom Házában. A Déri Múzeum és a Debreceni Ady Endre Gimnázium együttműködésével  Tovább »
Csak Bach!

Csak Bach!

Johann Sebastian Bach születésének 333. évfordulóján a Déri Múzeum is csatlakozott a Bach Mindenkinek Fesztiválhoz, s így a nemzetközi mozgalomhoz, melyet egy New York-i csellista, Dale Henderson indította útjára 2010 ben. A „Bach in the Subways" program keretében világszerte  Tovább »
Vallásszabadság és kulturális sokszínűség

Vallásszabadság és kulturális sokszínűség

Az erdélyi és a felső-magyarországi reformáció Vallásszabadság és kulturális sokszínűség, egy régió tartós jellegzetessége. A fenti címmel tartott előadást a Déri Múzeum Dísztermében Harald Roth, a Német Kulturális Fórum igazgatója.