Déri Múzeum

Hírek

Múzeum a csdaládokért

Múzeum a csdaládokért

Sikeresen pályázott és megkapta a Déri Múzeum a Családbarát Munkahely/Szolgáltató Hely tanúsító védjegy bronz fokozatát. A védjegy logó mostantól megjelenhet a múzeum épületében, pályázatain, kiadványain. "A Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. a Családbarát Hely tanúsító védjegy Tovább »
Felhívás

Felhívás

Tisztelt Látogatók! A koronavírus elleni védekezés miatt a következő szabályok betartásában kérjük együttműködésüket. A Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás udvarán szeptember 12-én, 19 órától Kemény István, Kollár Árpád és Száraz György Térey János emlékestjén, valamint szeptember 14-én 18 órától a Boldogh-ház, Kétmalom utca - Egy cívis vallomásai címmel az író emlékiratainak debreceni bemutatóján, majd a 20 órakor kezdődő Őszi hadjárat címet viselő felolvasóesten legfeljebb 100-100 látogatót tudunk fogadni.   Tovább »
A Hónap érme - 2020. szeptember

A Hónap érme - 2020. szeptember

Érem a tanügy szabályozásának emlékére - Augusztus végén sok pedagógus, iskolavezető, oktató, szülő s persze diák szembesült azzal, hogy a járványvédelmi előírások rányomják majd bélyegüket a 2020/21-es tanévkezdetre is. Az oktatásban résztvevők nap mint nap hangot adtak/adnak véleményüknek a szabályok betartásával kapcsolatban, egyben azonban a többség egyetért: az iskolai keretek közötti oktatás nélkülözhetetlen a gyerekek érdekében Tovább »
FELHÍVÁS - TRIANON 100

FELHÍVÁS - TRIANON 100

A Déri Múzeum a jelenleg is megtekinthető virtuális "Trianon 100" című kiállítását, egyben a trianoni megemlékezést 2021 januárjában a múzem Zoltai Termében időszaki kiállítással folytatja. Ehhez szeretnénk a magyar történelmet, annak tárgyi és írásos emlékeit szerető honfitársaink segítségét kérni. Tovább »
A Hónap érme - 2020. augusztus

A Hónap érme - 2020. augusztus

Világos és Trianon - Talán minden középiskolásnak ismerős lehet Antonio Masutti 1850-es acélmetszete, melyen az északi medve (Orosz Birodalom) lefogja a magyar nemzetet szimbolizáló nőalakot (Hungáriát), hogy a kétfejű sas (Habsburg Birodalom) tőrét annak szívébe szúrja. A karikatúra az 1849-es orosz katonai intervencióra utal, melyet a Szent Szövetség hatalmi rendszer alapján a Habsburg császár, I. Ferenc József kért I. Miklós orosz cártól a magyar szabadságharc megfékezése érdekében. Tovább »
Egy „világpremier” emlékezete

Egy „világpremier” emlékezete

25 éve együtt láthatók Munkácsy Mihály Krisztus-képei a Déri Múzeum Munkácsy Termében. Kettős évfordulóra emlékezik a Déri Múzeum ebben az évben. 25 éve érkezett Debrecenbe első alkalommal Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festménye. Tovább »
Játékos foglalkozások a múzeumban

Játékos foglalkozások a múzeumban

A városban szervezett gyerektáborok egyik kedvenc helyszíne évek óta a Déri Múzeum. Ezért is szerez most sokaknak örömet, hogy az intézmény ismét megnyitotta kapuit. A táborozók mellett szeretettel várjuk az óvodai csoportok jelentkezését is júliusban és augusztusban. Kint is bent is címmel akár a szabadban, játékosan tölthetnek el egy-egy órát a csemeték. Tovább »
A debreceniség mintázatai

A debreceniség mintázatai

Könyvbemutatóra várta az érdeklődőket a Déri Múzeum. A hiánypótló kiadványt Komolay Szabolcs tanácsnok, a Kulturális és Oktatási Bizottság elnöke mutatta be, majd főszerkesztője, dr. Fazakas Gergely Tamás, a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének vezetője szólt a kötetről és a debreceniség-kutatásról.