Déri Múzeum

Hírek

Ethno-grafika

Ethno-grafika

A debreceni Déri Múzeum és a nagyváradi Körösvidéki Múzeum kapcsolata több évtizedes múltra tekint vissza. Az 1970-es évek elején nyílt meg Nagyváradon az első, Debrecenből érkezett néprajzi kiállítás, amely a magyar népi kerámia kiemelkedő tárgyi emlékeit mutatta be. Később kölcsönös kiállításcserékre, majd közös kiállítások rendezésére is volt példa. Tovább »
Születésnap a Mézesudvarban

Születésnap a Mézesudvarban

Látványos, színes, illatos, vidám programokkal várta vendégeit idén a X. Debreceni Mézeskalács Fesztivál. A kétnapos rendezvénysorozatot a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum és Debreceni Irodalom Háza udvarán nem csak a közönség, az időjárás is kegyeibe fogadta.
Tárgymesék - legénykoszorú és cukros perec

Tárgymesék - legénykoszorú és cukros perec

Életünk nagy fordulóit szimbolikus tárgyak kísérik. Ilyen tárgy a debreceni csizmadia legények koszorúja is, amely kúp alakú formája alapján inkább korona, ugyanakkor fejen soha nem viselték. A legénykoszorúnak, mint rítustárgynak, az átmeneti rítusok kellékének közeli és távoli párhuzamait, értelmezési lehetőségeit járta körül a Tárgymesék sorozat legutóbbi rendezvénye. Tovább »
Közösségek Hete a múzeumban

Közösségek Hete a múzeumban

A közösségi kezdeményezés, a társadalmi együttműködés, az aktív szerepvállalás, a nyitott, befogadó társadalom eszményének népszerűsítése az új, országos rendezvénysorozat célja. A programot a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft., és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciuma indítja. Első alkalommal május 8-a és 14-e között. A Közösségek Hetéhez a Déri Múzeum is csatlakozik. Tovább »
Történelmi szenzáció a Déri Múzeumban

Történelmi szenzáció a Déri Múzeumban

Debrecen lesz a „fővárosa” június 24-én a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának döntése szerint. Az idei rendezvény egyik szenzációja Bocskai István erdélyi fejedelem uralkodói jelvényének, a fejedelmi botnak bemutatása lesz a Déri Múzeumban. A Bocskai-jogar mellett a Múzeumok Éjszakájára két másik értékes, és Debrecenben először látható tárgy is érkezik. Tovább »
A helyszín változik-a hangulat marad!

A helyszín változik-a hangulat marad!

Kerek évfordulót ünnepel idén a Déri Múzeum hagyományos nagy rendezvénye, a Debreceni Mézeskalács Fesztivál. A tizedik programsorozat május 20-án és 21-én a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum és Debreceni Irodalom Háza udvarán színes, ízes és illatos eseményeket kínál. A látogatók megismerkedhetnek az igazi debreceni mézeskalács készítésével, díszítésével, de lesz mézesbaba szépségverseny, bábszínházi előadások, népzene, néptánc és Balkán Fanatic koncert is.
Ezer hátrányos helyzetű kisdiák a Déri Múzeumban

Ezer hátrányos helyzetű kisdiák a Déri Múzeumban

A járásszékhelyi múzeumok szakmai támogatására Gyere velünk a múzeumba! címmel írt ki pályázatot a szakminisztérium. A Déri Múzeum 1 millió forintot nyert el „a járás településeihez kötődő kulturális örökség hozzáférhetővé tételére és a területi egyenlőtlenség felszámolására”. A kapott támogatás több mint ezer gyerek számára ad lehetőséget ingyenes múzeumpedagógiai foglalkozásra, és az utaztatás költségét is fedezi.  Tovább »
Egyre nő a Sherlock jelöltek száma!

Egyre nő a Sherlock jelöltek száma!

Debrecen újra pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre, amelyet 2023-ban kaphatna meg a város. A Déri Múzeum is rendkívül fontosnak tartja, hogy minél többen érezzék magukénak a pályázatot, s annak a kultúra fejlesztésére irányuló céljait. Ahogyan a város más intézményei, mindehhez a múzeum is szeretne a maga adottságaival hozzájárulni, minden generáció „meghódításával”, múzeumba hívásával. Épp ezért a tavaszi hónapokban minden 23-án detektívesdit játszva fedezhetik fel a kiállításokat a látogatók.  Tovább »