Déri Múzeum

Hírek

CRAFTER - avagy a bronzkori kerámiaművesség felélesztése...

CRAFTER - avagy a bronzkori kerámiaművesség felélesztése...

Izgalmas nemzetközi program résztvevője a debreceni Déri Múzeum, Spanyolország, Hollandia, Németország és Szerbia partnereként. Az öt európai ország nyolc intézményének együttműködésével létrejött CRAFTER (Crafting Europe in the Bronze Age and Today) célja, hogy az európai bronzkori kerámiaművességből nyert inspirációkkal segítse a modern kori kézművesség újjáélesztését. Tovább »
A Hónap érme - július

A Hónap érme - július

Tüzek járása, Debrecen siralma -  Városunk több jelképe, így a főnix és a gerundium is a tűzvészekre utal. Nem csoda, hiszen 1531 és 1802 között tizennyolcszor pusztították a lángok Debrecent, amely azonban főnix módjára mindig feléledt poraiból. 1719-ben 922 házból 400-at pusztított el a tűz, 1802-ben pedig megsemmisült a Szent András-templom is. A június 11-i mérhetetlen pusztítás azért söpörhetett végig, mert a Református Főiskolán a diáktűzoltók jó része vakáción volt, így pihentek a gerundiumok is. A nehéz bunkósbotok a lángok megfékezését szolgálták, a zömében fából készült épületek szétverésekor. A város újjáépítése idején már sokkal több téglát használtak. 1816-ban átadták a korábban leégett Kollégiumot, 1819-ben pedig megtartották az  Tovább »
Múzeumi ünnep a belvárosban

Múzeumi ünnep a belvárosban

Debrecenben ezúttal is több intézmény - a Déri Múzeum, a Modem, a Városháza, a Nagytemplom, a Szabó Magda Emlékház és a Debreceni Református Kollégium - fogott össze, hogy a Múzeumok Éjszakájának látogatói számára feledhetetlen legyen június 22-e. A tervezett Tovább »
Közös dal a Múzeumok Éjszakáján

Közös dal a Múzeumok Éjszakáján

100 éve halt meg Ady Endre, a magyar irodalom egyik legnagyobb hatású alkotója. Ady Debrecenben lett költővé, s indult el azon a pályán, ami a magyar kultúra halhatatlanjai körébe vezette. A Debreceni Irodalom Háza      Tovább »
A Hónap érme - június

A Hónap érme - június

A kétségbeesettek kiáltása - A nemzeti összetartozás napja 2010-től hivatott a világ magyarságát emlékeztetni az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára. A jövőre esedékes 100. évforduló méltó ünneplésére a történelemtudomány is készül. A törekvés egyik zászlóshajója a Trianon 100 Lendület Kutatócsoport, Ablonczy Balázs vezetésével. A centenáriumi megemlékezésekben minden bizonnyal jelentős feladat hárul majd a múzeumokra is. Tovább »
Kedves Vendégeink!

Kedves Vendégeink!

  A Múzeumok Éjszakája ebben az esztendőben június 22-én, délután négy órától várja programjaival az érdeklődőket. Ezen a napon országszerte rendkívül sokan keresik fel a gyűjteményeket, s nincs ez másként Debrecenben sem. A Déri Múzeum ezért szeretné fogyatékossággal élő látogatói számára felkínálni a lehetőséget, Tovább »
Móka a Manó Udvarban

Móka a Manó Udvarban

Debrecen több kulturális intézménye együtt készül változatos és színes programokkal a gyermeknapra. A részletekről a Kölcsey Központban sajtótájékoztatón számolt be Széles Diána, Debrecen alpolgármestere,Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezető  Tovább »
Mesés (B)irodalom Bécsben

Mesés (B)irodalom Bécsben

Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren, de még az üveghegyen is túl, a Debreceni Irodalom Házában volt egyszer egy Mesés (B)irodalom. A (B)irodalom lakói bátor, bájos, okos egy- és hétfejű mesehősök voltak, akik most két hónapra Bécsbe költöznek. Az osztrák fővárosban élőket s az odalátogatókat a Déri Múzeum Tovább »