Déri Múzeum

Hírek

Novemberben nyomozunk tovább!

Novemberben nyomozunk tovább!

A Déri Múzeum következő Sherlock-napja éppen nemzeti ünnepünk idejére, október 23-ra esne, így tehetséges nyomozóinkkal ebben a hónapban nem találkozunk. Novemberben azonban ismét várjuk a rejtélyek kedvelőit.
Nemzetközi együttműködés

Nemzetközi együttműködés

II. Margit dán királynő nyitotta meg az aarhus-i Moesgaard Museum- ban október 9-én a múzeum új, középkori tárlatát. A megnyitót  megelőzően Mads Kähler Holst igazgató 45 fős díszebédet adott a  királynő tiszteletére, ahová meghívta Angi Jánost, a Déri  Múzeum igazgatóját és Dani János igazgatóhelyettest is. A Déri  Múzeum előző nap együttműködési szerződést is aláírt a  Moesgaard Museum-mal.
Iskola és múzeum

Iskola és múzeum

Szakmai továbbképzésre várta szeptember végén a Debrecen általános és középiskoláiban tanító pedagógusokat a Déri Múzeum. A résztvevők három helyszínen - a Déri Múzeumban, a Debreceni Irodalom Házában és a MODEM-ben - hallgathattak előadásokat.  Tovább »
Lassú vonat

Lassú vonat

Bob Dylan-esttel várta rajongóit Földes László (Hobo) a Déri Múzeumban. A Nemzeti Színházban tartott premier előtti előadás nagy sikert aratott.
Ady Endre Debrecenje a Debreceni Irodalom Házában

Ady Endre Debrecenje a Debreceni Irodalom Házában

Zsúfolásig megtelt a Debreceni Irodalom Háza. Minden eddiginél többen, közel százan voltak kíváncsiak Papp József helytörténet-kutató legutóbbi, vetített képes előadására.
Agyar ajándék

Agyar ajándék

Karkötő és szigonyos vadász mastodon és rozmár agyarból, mesebeli eszkimó madár zsírkőből. A Déri Múzeum három különleges, új tárgyának ajándékozója Peter G. Forbath, azaz a Kanadában élő Forbáth Péter. A professzor 1925-ben született Debrecenben. Dél-Erdélyből származó apja és nagybátyja is orvos volt. Forbáth Péter tagja volt annak az orvosi csapatnak, amely 1949-ben elindította a kardiológiát Magyarországon.  Tovább »
Hobo könyvbemutató a Déri Múzeumban

Hobo könyvbemutató a Déri Múzeumban

Hobo Ludens címmel jelent meg Földes László (Hobo) új kötete. A könyvbemutatóval egybekötött közönségtalálkozónak a Déri Múzeum adott otthont. Az előadóval a múzeum igazgatója, Angi János beszélgetett. A Díszteremben tartott találkozót követően Hobo új könyvét dedikálta a résztvevőknek. Tovább »
Örökségünk napjai

Örökségünk napjai

A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén szereplő közösségek mutatkoztak be hétvégén a Déri Múzeum előtti téren. A látogatók megismerkedhettek a kalocsai népművészettel, a hagyományos halászattal, a karcagi birkapörkölttel, a mohácsi busókkal, a tápéi gyékényszövéssel, a matyó örökséggel, a szatmári szilvalekvárfőzés hagyományával, a mezőtúri fazekassággal, a balatonendrédi Tovább »