Déri Múzeum

Hírek

Múzeum és digitalizálás

Múzeum és digitalizálás

Módszertani szakmai napot tartott december 3-án a Déri Múzeum. A múzeumi digitális tartalmak előállításáról és publikálásukról Kómár Éva, a Magyar Nemzeti Múzeum, Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ múzeumi szakinformatikusa beszélt, majd Útban egy digitális színházi múzeum felé címmel Szabó Attila, a Petőfi Irodalmi Tovább »
A Hónap érme - december

A Hónap érme - december

„Mire a falevelek lehullanak, győztes katonáim otthon lesznek.” Ezzel a mondattal küldte háborúba katonáit Vilmos német császár 1914 nyarán. Mint utóbb megtudták, azon a nyáron a Nagy Háborút kezdték meg, s nem hogy őszre, de még karácsonyra sem tértek haza a katonák családjaikhoz. Nem csak 1914-ben, hanem még 1917-ben is a fronton Tovább »
Ajándék hatezer gyereknek

Ajándék hatezer gyereknek

A KultúrBónusz Észak-Magyarország és az Észak-Alföld régió harmincöt muzeális és negyven közoktatási intézményének részvételével, hatezer gyerek bevonásával valósul meg. Tovább »
Közlemény

Közlemény

A Magyar Régész Szövetség (MRSZ) elnöksége megütközéssel szembesült az utóbbi időszakban elszaporodó, a fémkeresős tevékenységet népszerűsítő, azt korlátozás nélkül űzhető, szabadidős tevékenységként beállító médiamegjelenések sorával. Rendkívül károsnak tartjuk az ilyen könnyed hangvételű tartalmakat, mivel azok – félretájékoztatva az olvasókat és nézőket – jogszabályellenes  Tovább »
Magángyűjtemények helye/helyzete a közgyűjteményekben

Magángyűjtemények helye/helyzete a közgyűjteményekben

A Déri Múzeumban tartott konferencia a Párhuzamosok találkozása című kiállításhoz kapcsolódott. A résztvevőket elsőként dr. Angi János igazgató köszöntötte, majd Magyari Márta tárvezető, a kiállítás kurátora beszélt a múzeum néprajzi tárában található magángyűjteményekről. A résztvevők ezt követően  Császi Irén: Holló Valéria gyűjteménye  Tovább »
Konferencia Spanyolországban

Konferencia Spanyolországban

A Déri Múzeum vezető régészei is részt vettek a Spanyolországban tartott konferencián, amelyet az Európai Kultúra Éve 2018 program keretében keramikusok és régészek számára rendeztek Mulában, hogy újraértelmezzék az őskori kerámiák készítési hagyományait. Tovább »
A Hónap Érme - november

A Hónap Érme - november

  Gondolta volna, hogy az észak-amerikai kontinens országa, Kanada éremverésében egy magyar származású művész is szerepet játszott? Pedig így volt, sőt Dora de Pédery-Hunt volt az első nem brit művész, aki II. Erzsébet királynő portréját elkészíthette. Dr. Forbáth Péternek köszönhetően a Déri Múzeum Numizmatikai Gyűjteménye is őriz az így készült érmékből néhány példányt. Tovább »
Múzeumok Őszi Fesztiválja

Múzeumok Őszi Fesztiválja

Óvodapedagógusok látogattak - debreceni és környékbeli intézményekből - a Déri Múzeumba. A találkozón az idei tanévben a múzeumban és tagintézményeiben ajánlott foglalkozásokat mutatták be a szakemberek a vendégeknek.