Déri Múzeum

A lehetőség

A 60-as, 70-es években sok magyar fiatal hagyta el az országot, hogy az akkor még létező Kelet-Németországban, vagy, ahogy hivatalosan nevezték, a Német Demokratikus Köztársaságban próbáljon szerencsét. Ezek közé a reményteljes célokkal elinduló emberek közé tartozott az író, Tar Sándor maga is, aki először 1967 és 1971 között mint gyári segédmunkás, majd pedig 1975-ben mint a drezdai munkásotthon nevelője saját bőrén tapasztalta meg, mit is jelent a valóságban a szocialista vendégmunkáslét.

Az ekkor gyűjtött tapasztalatai, feljegyzései, valamint a sorstársaktól lejegyzett történetek alapján született meg a Tájékoztató című szociográfiája, mellyel 1976-ban megnyerte a Mozgó Világ folyóirat pályázatát. Írásában kendőzetlenül mutatja be a kint dolgozó munkások sivár mindennapjait, sokszor már-már állatias életkörülményeit, az otthonnevelő tehetetlenségét, kudarcait, hogy bármiféle változást érjen el, illetve a funkcionáriusok lelkiismeretlen karrierépítését és anyagi gazdagodását.

Műve a folyóiratban nem is jelenhetett meg. Végül a Profil című szamizdat lap vállalkozott közlésére. 1989-ben Tar Mért jó a póknak című kötetében A lehetőség címmel jutott szélesebb nyilvánossághoz. 2017-ben pedig fotókkal és korabeli dokumentumokkal kiegészítve jelent meg újra.

Tar Sándor művéből a közelmúltban pályázati segítséggel készült hangjáték a Déri Múzeum kiadványaként. A CD-ROM-on Bezerédi Zoltán, Elek Ferenc, Epres Attila, Gubík Ági, Kovács Lehel, Kristán Attila, Orosz Ákos, Szatory Dávid, Szűcs Nelli és Trill Zsolt előadásában szólalnak meg az író gondolatai.

A hangjáték bemutatója  január 24-én, 18 órakor kezdődik a Déri Múzeum Dísztermében.

Közreműködnek: Szűcs Nelli és Trill Zsolt színművészek

Lakner Lajos tudományos igazgatóhelyettes (Déri Múzeum) a hanganyag szerkesztője

Az est résztvevőit köszönti: dr. Puskás István kulturális alpolgármester

Az est házigazdája: Valastyán Tamás egyetemi adjunktus, tanszékvezető (Debreceni Egyetem BTK Filozófiai Intézet)

A CD-ROM megvásárolható a helyszínen és a múzeum boltjában.