Déri Múzeum

A Hónap érméi - december 2019

A Hónap Érméi – ismert tárgyak új felületen

Ünnepeink mellett a december a számvetés, az elmélkedés hónapja is. Ennek jegyében a Déri Múzeum Numizmatikai Gyűjteménye most visszatekint az elmúlt évek műtárgy-publikációira, és azokat új köntösben, új felületen mutatja meg a múzeum látogatóinak. Aki szívesen rácsodálkozna az elmúlt évszázadok éremművészetére, most otthonában is megteheti, hiszen a MuseuMap portálon (www. http://www.museumap.hu/) a Déri Múzeumból több mint 100 műtárgy kapott helyet a kereshető katalógusban.
Aki a Déri Frigyes Numizmatikai Gyűjtemény kora újkori érméi iránt érdeklődik, már találkozhatott Krankovics Ilona gazdagon illusztrált írásaival. Bethlen Gábor érméiről például a Debreceni Szemle 2013. évi 4. számában olvashattak. Emellett 2017-ben egy nagyszabású, a reformáció jubileumának szentelt kiállításon is láthatók voltak a míves érmék, és néhányuk a Hit megtartó ereje c. kiállítási katalógusban is megjelent.
Az első világháború eseményeit kutatók is találnak kedvükre való műtárgyakat. A Déri Múzeum gazdag merítést kínál sapkajelvényekből, elsősorban Degenfeld Schonburg Pál gróf (1871–1952) ajándékai jóvoltából. Főként erre a gyűjteményre alapozva 2012-ben Krankovics Ilona és Sallay Gergely Pál közösen közel 500 jelvényt, érmét és plakettet tett közzé a Hajdú-Bihar Megyei Múzeumok Közleményei 64. számában.
Ezekből egy-egy válogatás található a MuseuMap-en, kiegészítve néhány 11. századi denárral, és természetesen az elmúlt 14, Hónap érméje is újra megtekinthető, néhány más érdekesség mellett.
Izgalmas böngészést és szép ünnepet kívánunk minden érdeklődőnek!